postać diagonalna i przekształcenie ortogonalne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
paula0135
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 21 sie 2009, o 14:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

postać diagonalna i przekształcenie ortogonalne

Post autor: paula0135 »

prosze o pomoc w rozwiazaniu tego zadania:
sprowadź formę
\(\displaystyle{ 2 x^{2}+5y ^{2}+5z ^{2}+4xy-4xz-8yz}\)
do postaci diagonalnej za pomocą przeksztalcenia ortogonalnego. podać wzór wyrażający nowe współrzedne x,y i z.

czy mógłby mi ktoś z tym pomóc?
miodzio1988

postać diagonalna i przekształcenie ortogonalne

Post autor: miodzio1988 »

Na to jest określony schemat, nie? Znasz ten schemat? Jesli nie to czemu go nie znasz?
paula0135
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 21 sie 2009, o 14:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

postać diagonalna i przekształcenie ortogonalne

Post autor: paula0135 »

miodzio1988 nie potrzebuje takich Mądrych odpowiedzi
miodzio1988

postać diagonalna i przekształcenie ortogonalne

Post autor: miodzio1988 »

paula0135 pisze:miodzio1988 nie potrzebuje takich Mądrych odpowiedz
Nie rozumiem. Jest na to schemat. Ten schemat powinnaś znać z wykładów/cwiczeń. Zatem moja rada to nauczyć się tego schematu i go zastosować. Nie ma co tutaj fochów strzelać. Naprawdę. Nikt nie chce Cie tutaj obrazić.
paula0135
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 21 sie 2009, o 14:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

postać diagonalna i przekształcenie ortogonalne

Post autor: paula0135 »

jesli dysponowalabym takimi rzeczami to bym nie pisala tutaj wogole o pomoc, prawda?
miodzio1988

postać diagonalna i przekształcenie ortogonalne

Post autor: miodzio1988 »

No to dlatego zapytałem się czemu tego nie masz (w pierwszym poście)
Ehhh.....
Najpierw musisz wszystkie swoje dane wpisać do macierzy. Umiesz to zrobić? To będzie macierz 3 na 3
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

postać diagonalna i przekształcenie ortogonalne

Post autor: Zordon »

paula0135 pisze:jesli dysponowalabym takimi rzeczami to bym nie pisala tutaj wogole o pomoc, prawda?
zazwyczaj jest tak, że osoby które tu piszą właśnie dysponują odpowiednimi twierdzeniami, tylko wolą dostać gotowca.

Napisz macierz tej formy, potem zdiagonalizuj dobierając wektory własne w taki sposób, żeby były długości 1 i wzajemnie prostopadłe (skądinąd wiadomo, że da się to zrobić).
paula0135
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 21 sie 2009, o 14:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

postać diagonalna i przekształcenie ortogonalne

Post autor: paula0135 »

no nie wiem może ta macierz bedzie wygladala tak:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&2&2\\2&5&4\\2&4&5\end{array}\right]}\) ??
miodzio1988

postać diagonalna i przekształcenie ortogonalne

Post autor: miodzio1988 »

Prawie. Znaki Ci się pomyliły przy niektorych liczbach.(minusów brakuje)
paula0135
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 21 sie 2009, o 14:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

postać diagonalna i przekształcenie ortogonalne

Post autor: paula0135 »

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&2&-2\\2&5&-4\\-2&-4&5\end{array}\right]}\) to może tak?:)
miodzio1988

postać diagonalna i przekształcenie ortogonalne

Post autor: miodzio1988 »

No jest spoko. Teraz co robimy? Operacje na wierszach a pozniej analogiczne operacje na kolumnach. I doprowadzamy do macierzy diagonalnej. Dasz już radę? Jesli chcesz to zamieść wszystkie przeksztalcenia jakie zrobisz i ja to sprawdzę.
paula0135
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 21 sie 2009, o 14:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

postać diagonalna i przekształcenie ortogonalne

Post autor: paula0135 »

to juz dam radę. dziekuję za pomoc, nie umiałam sama tego zroboć bez książek i notatek.
pozdrawiam
laser15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 721
Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 8 razy

postać diagonalna i przekształcenie ortogonalne

Post autor: laser15 »

co zrobić gdy dojdę do postaci diagonalnej ?
miodzio1988

postać diagonalna i przekształcenie ortogonalne

Post autor: miodzio1988 »

podać wzór wyrażający nowe współrzedne x,y i z.
Polecenie tego dalej wymaga
laser15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 721
Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 8 razy

postać diagonalna i przekształcenie ortogonalne

Post autor: laser15 »

czyli to będzie wyglądało : \(\displaystyle{ -2x^2+y^2+5z^2}\) ?-- 16 kwi 2013, o 20:14 --proszę o odp.
ODPOWIEDZ