Witam!
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego zadania:
Korzystając z twierdzenia Kr.-Cap. zbadać istnienie rozwiązań układu. Jeśli istnieje - wyznaczyć rozwiązanie ogólne oraz znaleźć bazę podprzestrzeni rozwiązań układu stowarzyszonego
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 4x-6y+2z+3t=2\\2x-3y+5z+75t=1\\2x+3y-11z+15t=1 \end{array}}\)
Rozwiązywałem je drogą wyliczania wyznaczników, ale nie jestem pewien czy tędy droga. Pomóżcie
Układ równań wg Kroneckera-Capellego
Układ równań wg Kroneckera-Capellego
Znasz twierdzenie o którym mowa jest w zadaniu? Coś innego trzeba liczyć zamiast wyznacznika. Na r się zaczyna.
Układ równań wg Kroneckera-Capellego
Rząd macierzy ? Tą metodą zerowania, żeby jedynki były na ukos ?
Układ równań wg Kroneckera-Capellego
Tak. Rząd macierzy. No nie zawsze jedynki będą na ukos, ale o to (mniej więcej)chodzi.