Witam,
Nie wiem jak bardziej dokladnie okreslic ten topic niz "zadanie/pytanie z macierzy". Oto moje pytanie :
A = \(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccc} 0 & 1\\ 1 & 0 \end{array} \right]}\)
Wyznacz wszystkie macierze 2x2 B takie ze :
AB - BA = \(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccc} 1 & 0\\ 0 & -1 \end{array} \right]}\)
Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc!
pytanie macierze
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 12 mar 2008, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z nienacka
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
pytanie macierze
Rozważ macierz B postaci: \(\displaystyle{ B=\left[ \begin{array}{cccc} a & b\\ c & d \end{array} \right]}\), gdzie \(\displaystyle{ a,b,c,d \in \mathbb{R}}\)
Teraz policz \(\displaystyle{ AB-BA}\) mnożąc odpowiednio macierze i porównaj współczynniki otrzymanej macierzy z macierzą \(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccc} 1 & 0\\ 0 & -1 \end{array} \right]}\)
Teraz policz \(\displaystyle{ AB-BA}\) mnożąc odpowiednio macierze i porównaj współczynniki otrzymanej macierzy z macierzą \(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccc} 1 & 0\\ 0 & -1 \end{array} \right]}\)