wartości i przestrzenie własne
-
- Użytkownik
- Posty: 670
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
- Podziękował: 98 razy
- Pomógł: 37 razy
wartości i przestrzenie własne
Przekształcenie \(\displaystyle{ F: M_{5 \times 5} \rightarrow M_{5 \times 5}}\) zadane jest wzorem \(\displaystyle{ F(A) = A ^{T} +7A}\). Uzasadnij, że 6 i 8 są wartościami własnymi przekształcenia F i opisz przestrzenie własne dla tych wartości własnych. czy istnieją inne wartości własne?
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
wartości i przestrzenie własne
No to rachujemy:
Sprawdzimy, czy są wektory będące wektorami własnymi dla 6:
\(\displaystyle{ F(A)=6A}\)
\(\displaystyle{ A^T+7A=6A}\)
\(\displaystyle{ A^T=-A}\)
czyli wszystkie macierze antysymetryczne są wektorami własnymi dla wartości własnej 6. Przestrzenią własną są macierze antysymetryczne.
Dla 8:
\(\displaystyle{ F(A)=8A}\)
\(\displaystyle{ A^T+7A=8A}\)
\(\displaystyle{ A^T=A}\)
przestrzenią własną są więc macierze symetryczne.
Zastanówmy się teraz czy są inne wartości własne \(\displaystyle{ \lambda}\), musi wtedy zachodzić:
\(\displaystyle{ F(A)=\lambda A}\) dla pewnej niezerowej macierzy A.
\(\displaystyle{ A^T+7A=\lambda A}\)
\(\displaystyle{ A^T=(\lambda-7) A}\)
łatwo zauważyć, że jeśli \(\displaystyle{ \lambda \neq 6,8}\) to równanie jest spełnione jedynie dla \(\displaystyle{ A=0}\). Stąd wnioskujemy, że nie ma innych wartości własnych.
Sprawdzimy, czy są wektory będące wektorami własnymi dla 6:
\(\displaystyle{ F(A)=6A}\)
\(\displaystyle{ A^T+7A=6A}\)
\(\displaystyle{ A^T=-A}\)
czyli wszystkie macierze antysymetryczne są wektorami własnymi dla wartości własnej 6. Przestrzenią własną są macierze antysymetryczne.
Dla 8:
\(\displaystyle{ F(A)=8A}\)
\(\displaystyle{ A^T+7A=8A}\)
\(\displaystyle{ A^T=A}\)
przestrzenią własną są więc macierze symetryczne.
Zastanówmy się teraz czy są inne wartości własne \(\displaystyle{ \lambda}\), musi wtedy zachodzić:
\(\displaystyle{ F(A)=\lambda A}\) dla pewnej niezerowej macierzy A.
\(\displaystyle{ A^T+7A=\lambda A}\)
\(\displaystyle{ A^T=(\lambda-7) A}\)
łatwo zauważyć, że jeśli \(\displaystyle{ \lambda \neq 6,8}\) to równanie jest spełnione jedynie dla \(\displaystyle{ A=0}\). Stąd wnioskujemy, że nie ma innych wartości własnych.
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
wartości i przestrzenie własne
rozważ najpierw elementy na przekątnej, a potem pozostałe w macierzy A, i będzie widać dlaczego.Amino2009 pisze:dlaczego równanie jest spełnione jedynie dla A=0??