Minor Macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Ishikava
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 18 lip 2009, o 12:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Minor Macierzy

Post autor: Ishikava »

Minor – wyznacznik macierzy kwadratowej powstałej z danej macierzy przez skreślenie pewnej liczby jej wierszy i kolumn.
"pewnej liczby jej wierszy i kolumn". Jakiej liczby? Skreślamy wiersze i kolumny jakie nam się podoba? Trzeba skreślić taką samą ilość wierszy co kolumn? I czy musi być Macierz kwadratowa żeby istniał minor tej macierzy? Nie do końca wiem co to jest minor.
Mamy taką macierz:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&4\\4&5&6&7\\7&8&9&10\end{bmatrix}}\)]
Jej minorami są:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 4&5&6\\7&8&9\end{vmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 5&6&7\\8&9&10\end{vmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 1&2&3\\4&5&6\end{vmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 2&3&4\\5&6&7\end{vmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 4&6&7\\7&9&10\end{vmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 4&5&7\\7&8&10\end{vmatrix}}\)
itd...
czy to są minory tej macierzy? Dobrze to rozumiem? I czy w ogóle tak można bo przedstawiona przeze mnie macierz nie jest kwadratowa.
Z góry dziękuje za pomoc.
PS. Nie śmiać się, że pytam o tak błache rzeczy Chce się upewnić bo idę dziś zaliczać
miodzio1988

Minor Macierzy

Post autor: miodzio1988 »

Z taką wiedzą nie zaliczysz....
Odpowiedz sobie na pytanie: czym jest wyznacznik? Wyznacznik jest charakterystyczny dla jakiej macierzy?
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 744
Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 58 razy

Minor Macierzy

Post autor: Przemas O'Black »

Minor to podwyznacznik dowolnej danej macierzy określony tablicą kwadratową.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Minor Macierzy

Post autor: scyth »

No jak nie jest kwadratowa to nie można - skreślasz tak, żeby była kwadratowa.
Dla twojego przykładu:
- są cztery minory 3x3:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3\\4&5&6\\7&8&9\end{bmatrix} \ \
\begin{bmatrix} 1&2&4\\4&5&7\\7&8&10\end{bmatrix} \ \
\begin{bmatrix} 1&3&4\\4&6&7\\7&9&10\end{bmatrix} \ \
\begin{bmatrix} 2&3&4\\5&6&7\\8&9&10\end{bmatrix}}\)

- minory 2x2 to na przykład:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2\\4&5\end{bmatrix} \ \
\begin{bmatrix} 1&4\\4&7\end{bmatrix} \ \
\begin{bmatrix} 5&6\\8&9\end{bmatrix}}\)

- a minorów 1x1 jest oczywiście 12.
Ishikava
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 18 lip 2009, o 12:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Minor Macierzy

Post autor: Ishikava »

Dziękuje Już wszystko jasne.
ODPOWIEDZ