Rząd macierzy - Gauss

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Ishikava
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 18 lip 2009, o 12:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Rząd macierzy - Gauss

Post autor: Ishikava »

Za pomocą rzędów macierzy obliczyć:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 0+y+2z+t+3u=-1\\x+2y+3z+0+1u=1\\-x+0+z+2t+5u=-5\\-2x-2y-2z+2t+4u=-4 \end{array}}\)
Obliczając rząd macierzy dołączonej Gaussem ( kierowałem się ) wychodzi:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&0&1&1\\0&1&2&1&3&-1\\0&2&4&2&6&-4\\0&0&0&0&0&2\end{bmatrix}}\)
W takiej sytuacji rząd macierzy dołączonej to 3 czy 4? ostatnia kolumna jest za pionową krechą ale nie wiem jak to zrobić
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 744
Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 58 razy

Rząd macierzy - Gauss

Post autor: Przemas O'Black »

Macierz W jest rzędu 3 a macierz uzupełniona U rzędu 4.
\(\displaystyle{ r(W) \neq r(U) \Rightarrow brak rozwiązania}\)
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Rząd macierzy - Gauss

Post autor: Zordon »

To jeszcze nie postać schodkowa
Ishikava
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 18 lip 2009, o 12:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Rząd macierzy - Gauss

Post autor: Ishikava »

Macierz W jest rzędu 3 a macierz uzupełniona U rzędu 4.
Jak to liczyles ? Gaussem ? Mógłby ktoś tutaj to obliczyć właśnie tą metodą? Bo coś mi nie idzie ;/
To jeszcze nie postać schodkowa
Dlaczego? Chodzi o to żeby wyzerować te dwie dwójki z 2 kolumny?
miodzio1988

Rząd macierzy - Gauss

Post autor: miodzio1988 »

Po ostanim wierszu widać, że układ jest sprzeczny.
\(\displaystyle{ 0=2}\) sprzeczność
rząd macierzy:
Wie kolega jak wygląda postać schodkowa w ogóle? tak te dwójki trzeba wyeliminować.
ODPOWIEDZ