Niekończący się układ równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
matekleliczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 252
Rejestracja: 23 gru 2005, o 11:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 17 razy

Niekończący się układ równań

Post autor: matekleliczek »

Witam
czy ktoś wie jak to rozpykać
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}a(a-1)=b-1\\b(b-1)=c-1\\c(c-1)=d-1\\ ... \\z(z-1)=a-1\end{array}\}\)
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Niekończący się układ równań

Post autor: Tomasz Rużycki »

Dodaj rownania stronami.
Awatar użytkownika
LecHu :)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 953
Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BFGD
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 162 razy

Niekończący się układ równań

Post autor: LecHu :) »

Mozesz tez podstawic \(\displaystyle{ a(a-1)+1}\) za b, i podstawiac, a w ostatnim rownaniu zostana same niewiadome a. Potem kolejno z kazdego obliczasz nastepne niewiadome
marian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 31 paź 2004, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 5 razy

Niekończący się układ równań

Post autor: marian »

wydaje mi sie ze to bedzie tak
\(\displaystyle{ z*...*c*b*a=a-1}\)
Awatar użytkownika
matekleliczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 252
Rejestracja: 23 gru 2005, o 11:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 17 razy

Niekończący się układ równań

Post autor: matekleliczek »

po do daniu stronami otrzymałem
a(a-1)+b(b-1)+c(c-1)+...+z(z-1)=b-1+c-1+d-1+...+a-1

\(\displaystyle{ a^{2}-2a+b^{2}-2b+c^{2}-2c+...z^{2}=0}\)
i co dalej??
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Niekończący się układ równań

Post autor: Tomasz Rużycki »

\(\displaystyle{ a(a-1) + b(b-1) + \ldots = (a-1) + \ldots}\),
\(\displaystyle{ (a-1)(a-1) + (b-1)(b-1) +\ldots = (a-1)^2 + (b-1)^2 + \ldots = 0}\), wiec \(\displaystyle{ a=b=\ldots = 1}\).
ODPOWIEDZ