Mając macierz A wyznaczyć macierz \(\displaystyle{ A ^{2}}\)
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}0&-1&-1\\1&0&-1\\1&1&0\end{array}\right]}\)
Macierz kwadratowa
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 17 paź 2008, o 09:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
Macierz kwadratowa
tu były pierdoły.. ale to zostawię w razie czego:
\(\displaystyle{ A^2 = A\cdot A}\)
dwie macierze możemy pomnożyć przez siebie jeśli jedna ma tyle samo rzędów co druga kolumn i odwrotnie, zatem podnosić do kwadratu możemy macierze które są kwadratowe.
@edytowano
\(\displaystyle{ A^2 = A\cdot A}\)
dwie macierze możemy pomnożyć przez siebie jeśli jedna ma tyle samo rzędów co druga kolumn i odwrotnie, zatem podnosić do kwadratu możemy macierze które są kwadratowe.
@edytowano
Ostatnio zmieniony 28 cze 2009, o 21:07 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 1 raz.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Macierz kwadratowa
Ależ ta macierz jest kwadratowadwie macierze możemy pomnożyć przez siebie jeśli jedna ma tyle samo rzędów co druga kolumn i odwrotnie, zatem podnosić do kwadratu możemy macierze które są kwadratowe.
Tytułem przypomnienia: aby móc wymnożyć macierz \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) o wymiarach \(\displaystyle{ (i,j)}\) i \(\displaystyle{ (k,l)}\) odpowiednio, musi zachodzić równość \(\displaystyle{ j=k}\) (otrzymana macierz ma wymiary \(\displaystyle{ (i,l)}\)). Oczywiście wprost z tego wynika to, że macierz podnoszona do kwadratu musi być kwadratowa.
Pozdrawiam.
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
Macierz kwadratowa
aaaaaghhhhrr, nie spojrzałem dokładnie, taka rozciągnięta wygląda i wydawała się nie być kwadratową, przepraszam za wprowadzenie w bląd, oddaje honor
-
- Użytkownik
- Posty: 860
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 86 razy
- Pomógł: 57 razy
Macierz kwadratowa
\(\displaystyle{ A^2=\left[\begin{array}{ccc}0&-1&-1\\1&0&-1\\1&1&0\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}0&-1&-1\\1&0&-1\\1&1&0\end{array}\right] =\left[\begin{array}{ccc}0 \cdot 0+(-1) \cdot 1+(-1) \cdot 1&0 \cdot (-1)+(-1) \cdot 0+(-1) \cdot 1&0 \cdot (-1)+(-1) \cdot (-1)+(-1) \cdot 0 \\ 1 \cdot 0+0 \cdot 1+(-1) \cdot 1&1 \cdot (-1)+0 \cdot 0+(-1) \cdot 1&1 \cdot (-1)+0 \cdot (-1)+(-1) \cdot 0 \\ 1 \cdot 0+1 \cdot 1+0 \cdot 1&1 \cdot (-1)
1 \cdot 0+0 \cdot 1&1 \cdot (-1)+1 \cdot (-1)+0 \cdot 0\end{array}\right]}\)
mnożymy wiersz razy kolumnę
\(\displaystyle{ A^2=\left[\begin{array}{ccc}-2&-1&1\\-1&-2&-1\\1&-1&-2\end{array}\right]}\)
1 \cdot 0+0 \cdot 1&1 \cdot (-1)+1 \cdot (-1)+0 \cdot 0\end{array}\right]}\)
mnożymy wiersz razy kolumnę
\(\displaystyle{ A^2=\left[\begin{array}{ccc}-2&-1&1\\-1&-2&-1\\1&-1&-2\end{array}\right]}\)