\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}6&2\\0&-4\\\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3&7&-2\\0&1&2\end{array}\right]}\)
Czy mnożenie tych macierzy jest wykonalne ?
Mnożenie macierzy wykonalne ?
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 12 lis 2007, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Znienacka
- Podziękował: 39 razy
Mnożenie macierzy wykonalne ?
Ostatnio zmieniony 27 cze 2009, o 19:32 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 12 lis 2007, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Znienacka
- Podziękował: 39 razy
Mnożenie macierzy wykonalne ?
Ale jak ?xiikzodz pisze:Owszem, w kolejności druga razy pierwsza.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3*6+7*0+-2* ??\\0*6+1*0+2*??\end{array}\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lost Hope
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 502 razy
Mnożenie macierzy wykonalne ?
Przepraszam, pomyłka. Chodziło o pierwsza razy druga.
\(\displaystyle{ \begin{pmatrix}6\cdot 3 +2\cdot 0&&6\cdot 7 +2 \cdot 1&&6\cdot 2+2\cdot(-2)\\
0\cdot 3+(-4)\cdot 0&&0\cdot 7+(-4)\cdot 1&&0\cdot(-2)+(-4)\cdot 2
\end{pmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{pmatrix}6\cdot 3 +2\cdot 0&&6\cdot 7 +2 \cdot 1&&6\cdot 2+2\cdot(-2)\\
0\cdot 3+(-4)\cdot 0&&0\cdot 7+(-4)\cdot 1&&0\cdot(-2)+(-4)\cdot 2
\end{pmatrix}}\)