układ równań z parametrem

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Arowek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 24 cze 2009, o 17:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

układ równań z parametrem

Post autor: Arowek »

Dla jakich wartości parametru m układ równań jest oznaczony ?
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 6x+my+4z=4m\\3x+y+2z=m\\6mx+y+4z=4 \end{array}}\)

dochodzę do tego, że wyznacznik równa się:
\(\displaystyle{ 12(m ^{2}-3m+2)}\)
co daje mi, że:
\(\displaystyle{ m _{1}=1
m _{2}=2}\)


dalej nie wiem co zrobić. będę wdzięczny za pomoc.
Ostatnio zmieniony 26 cze 2009, o 20:40 przez Arowek, łącznie zmieniany 1 raz.
Czi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 9 cze 2009, o 13:51
Płeć: Kobieta
Pomógł: 3 razy

układ równań z parametrem

Post autor: Czi »

\(\displaystyle{ W \neq 0}\)
Ostatnio zmieniony 26 cze 2009, o 20:54 przez Czi, łącznie zmieniany 1 raz.
Arowek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 24 cze 2009, o 17:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

układ równań z parametrem

Post autor: Arowek »

\(\displaystyle{ W _{x}=-4(m ^{2}-5m+4)}\)
\(\displaystyle{ m \neq 1}\)\(\displaystyle{ m \neq 4}\)

\(\displaystyle{ W _{y}=24m(m-1)}\)
\(\displaystyle{ m \neq 0}\)\(\displaystyle{ m \neq 1}\)

\(\displaystyle{ W _{z}=(m-4)6(m-1)(m+1)}\)
\(\displaystyle{ m \neq 4}\)\(\displaystyle{ m \neq 1}\)\(\displaystyle{ m \neq -1}\)

i to wszystko ?
Czi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 9 cze 2009, o 13:51
Płeć: Kobieta
Pomógł: 3 razy

układ równań z parametrem

Post autor: Czi »

W sumie to wystarczy warunek \(\displaystyle{ W \neq 0}\) . Przepraszam mój bład . Inne zał do oznaczoności układu są niepotrzebne.
Ostatnio zmieniony 26 cze 2009, o 20:52 przez Czi, łącznie zmieniany 1 raz.
Arowek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 24 cze 2009, o 17:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

układ równań z parametrem

Post autor: Arowek »

mam nadzieję, że jesteś pewna w poniedziałek egzam i nie chciałbym zwalić takiego zadania
Czi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 9 cze 2009, o 13:51
Płeć: Kobieta
Pomógł: 3 razy

układ równań z parametrem

Post autor: Czi »

Układ jest oznaczony gdy \(\displaystyle{ W \neq 0}\)
Układ jest nieoznaczony gdy\(\displaystyle{ W=0}\)i \(\displaystyle{ W_{x} =0}\) i\(\displaystyle{ W_{y}=0}\) i \(\displaystyle{ W_{z}=0}\)
Układ jest sprzeczny gdy \(\displaystyle{ W=0}\)a \(\displaystyle{ W_{x} \neq 0}\)lub\(\displaystyle{ W_{y} \neq 0}\) lub\(\displaystyle{ W_{z} \neq 0}\)
ODPOWIEDZ