Czy maciesz jest odwracalna?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
john.ponton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 19 mar 2007, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zewszad
Podziękował: 8 razy

Czy maciesz jest odwracalna?

Post autor: john.ponton »

Niech A i B będą macierzami kwadratowymi tego samego stopnia. Załóżmy dodatkowo, że macierze A oraz I−AB są odwracalne. Sprawdź, że wówczas macierz \(\displaystyle{ A^{-1}−B}\) jest też odwracalna i jej odwrotnością jest macierz \(\displaystyle{ (I-AB)^{-1}A}\).

Z góry dziękuje za pomoc;].
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Czy maciesz jest odwracalna?

Post autor: BettyBoo »

john.ponton pisze:Niech A i B będą macierzami kwadratowymi tego samego stopnia. Załóżmy dodatkowo, że macierze A oraz I−AB są odwracalne. Sprawdź, że wówczas macierz \(\displaystyle{ A^{-1}-B}\) jest też odwracalna i jej odwrotnością jest macierz \(\displaystyle{ (I-AB)^{-1}A}\).

Z góry dziękuje za pomoc;].
Jeśli A jest odwracalna i I-AB jest odwracalna, to w szczególności \(\displaystyle{ (I-AB)^{-1}A}\) jest odwracalna i wtedy z własności macierzy mamy

\(\displaystyle{ ((I-AB)^{-1}A)^{-1}=A^{-1}((I-AB)^{-1})^{-1}=A^{-1}(I-AB)=A^{-1}-A^{-1}AB=A^{-1}-B}\)

a ponieważ odwracanie jest jednoznaczne, to \(\displaystyle{ (A^{-1}-B)^{-1}}\) istnieje i jest równa \(\displaystyle{ (I-AB)^{-1}A}\).

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ