układ cramera

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
olak87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 8 gru 2007, o 22:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław
Pomógł: 2 razy

układ cramera

Post autor: olak87 »

w budynku uczelni jest 24sal, w których łącznie jest 1200 miejsc, sa to sale wykładowe (po 100 miejsc) ćwiczeniowe(30miejsc) i labolatoryne po (10miejsc) w każdej sali sa komputery, w wykładowej stoja dwa, w ćwiczeniowej stoi jeden, a w labolatoryjnj 11 komputerów. ile jest sal ćwiczeniowych jesli wszystkich komputerow jest 72. Tylko i wylacznie korzystac z wzorów Cramera.
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

układ cramera

Post autor: xanowron »

Wiesz co to są wzory Cramera? Do czego już doszłaś w tym zadaniu?
olak87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 8 gru 2007, o 22:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław
Pomógł: 2 razy

układ cramera

Post autor: olak87 »

wiem, ale chce sprawdzic czy dobrze zrobilam
Goter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

układ cramera

Post autor: Goter »

x - sale wykładowe
y - sale ćwiczeniowe
z - sale laboratoryjne

Układ równań z treści zadania:

x+y+z=24
100x+30y+10z = 1200
2x+y+11z = 32

W = \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}1&1&1\\100&30&10\\2&1&11\end{array}\right|}\) = 330+100+20-60-10-1100 = -720

Wy = \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}1&1&1\\24&1200&72\\2&1&11\end{array}\right|}\) = 13200+7200+480-2400-720-26400 = -8640

y = -8640 / -720 = 12

Odp: Jest 12 sal ćwiczeniowych.
ODPOWIEDZ