\(\displaystyle{ XA=B}\)
\(\displaystyle{ XA=B / \cdot A^-^1}\)
\(\displaystyle{ X=BA^-^1}\)
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} 2&0&0\\1&-3&0\\1&-5&1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ B=\begin{bmatrix} 0&1&1\\-1&0&3\\2&-1&-1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix} 0&1&1\\-1&0&3\\2&-1&-1\end{bmatrix}\cdot\begin{bmatrix} 2&0&0\\1&-3&0\\1&-5&1\end{bmatrix} ^{-1}}\)
i dalej nie potrafie załapać jak to liczyć ;/
Równanie macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 12 lut 2009, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Yaco_89
- Użytkownik
- Posty: 992
- Rejestracja: 1 kwie 2008, o 00:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy/Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 204 razy
Równanie macierzowe
... braicznych
np. tutaj masz informacje jak się odwraca macierz, no a kiedy już obliczysz\(\displaystyle{ A^{-1}}\) to po prostu mnożysz macierze i otrzymujesz X.
np. tutaj masz informacje jak się odwraca macierz, no a kiedy już obliczysz\(\displaystyle{ A^{-1}}\) to po prostu mnożysz macierze i otrzymujesz X.