Oblicz macierze odwrotne do macierzy:
a) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&5&7\\6&3&4\\5&-2&-3\end{array}\right]}\)
b) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}2&0&0&4\\0&0&0&1\\0&2&0&0\\-1&0&1&0\end{array}\right]}\)
proszę o podanie rozwiązania krok po kroku
dzięki za pomoc
macierz odwrotna
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
macierz odwrotna
A czego tu nie potrafisz zrobić? Nie znasz procesu Gaussa-Jordana? Wzoru na macierz odwrotną nie znasz?
Jeśli coś Ci nie wychodzi w rachunkach, to pokaż ile Ci się udało zrobić, sprawdzę czy wszystko jest ok.
Pozdrawiam.
PS Kalkulator oblicza, ale nie podaje sposobu.
Jeśli coś Ci nie wychodzi w rachunkach, to pokaż ile Ci się udało zrobić, sprawdzę czy wszystko jest ok.
Pozdrawiam.
PS Kalkulator oblicza, ale nie podaje sposobu.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
macierz odwrotna
1. Metoda wyznacznikowa
2. Metoda eliminacji Gaussa
3. Metoda rozkładu LU
Ad 1
\(\displaystyle{ A^{-1}= \frac{1}{\det{A}}{A^{D}}^{T}}\)
Odwrotność wyznacznika pomnożona przez transponowaną macierz dopełnień
\(\displaystyle{ a^{D}_{ij}= \left( -1\right)^{i+j}\det{A_{ij}}}\)
\(\displaystyle{ A_{ij}}\) macierz powstała ze skreślenia i-tego wiersza i j-tej kolumny
Ad 2
\(\displaystyle{ \left[ A|I\right]-> \left[ I|A^{-1}\right]}\)
Odwracaną macierz rozszerzamy o macierz jednostkową
Lewy blok tej macierzy sprowadzamy do postaci macierzy jednostkowej
Gdy lewy blok przyjmie postać macierzy jednostkowej prawy blok przyjmie postać macierzy odwrotnej
Operacje elementarne
1. Dodanie wybranego wiersza do innego wiersza
2. Pomnożenie wiersza przez skalar różny od zera
3. Zamiana wybranych wierszy
4. Skreślenie wiersza jeśli jest kombinacją liniową innych wierszy
Ad 3
Dokonujemy rozkładu macierzy LU=PA
metodą eliminacji Gaussa albo metodą Doolittle ze wzoru na mnożenie macierzy
Rozkładu dokonujemy tylko raz
Rozwiązujemy n układów równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} Ly=B_{i} \\ Ux=y \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ B_{i}}\) i-ta kolumna macierzy jednostkowej
Kolumny x ustawiamy zgodnie z macierzą permutacji
Metoda ta jest opisana w książce
"Metody numeryczne" Fortuna Macukow
2. Metoda eliminacji Gaussa
3. Metoda rozkładu LU
Ad 1
\(\displaystyle{ A^{-1}= \frac{1}{\det{A}}{A^{D}}^{T}}\)
Odwrotność wyznacznika pomnożona przez transponowaną macierz dopełnień
\(\displaystyle{ a^{D}_{ij}= \left( -1\right)^{i+j}\det{A_{ij}}}\)
\(\displaystyle{ A_{ij}}\) macierz powstała ze skreślenia i-tego wiersza i j-tej kolumny
Ad 2
\(\displaystyle{ \left[ A|I\right]-> \left[ I|A^{-1}\right]}\)
Odwracaną macierz rozszerzamy o macierz jednostkową
Lewy blok tej macierzy sprowadzamy do postaci macierzy jednostkowej
Gdy lewy blok przyjmie postać macierzy jednostkowej prawy blok przyjmie postać macierzy odwrotnej
Operacje elementarne
1. Dodanie wybranego wiersza do innego wiersza
2. Pomnożenie wiersza przez skalar różny od zera
3. Zamiana wybranych wierszy
4. Skreślenie wiersza jeśli jest kombinacją liniową innych wierszy
Ad 3
Dokonujemy rozkładu macierzy LU=PA
metodą eliminacji Gaussa albo metodą Doolittle ze wzoru na mnożenie macierzy
Rozkładu dokonujemy tylko raz
Rozwiązujemy n układów równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} Ly=B_{i} \\ Ux=y \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ B_{i}}\) i-ta kolumna macierzy jednostkowej
Kolumny x ustawiamy zgodnie z macierzą permutacji
Metoda ta jest opisana w książce
"Metody numeryczne" Fortuna Macukow