Szukanie wektora

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kooler2000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 28 sty 2009, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Szukanie wektora

Post autor: kooler2000 »

Witam, oto treść zadania:
Znaleźć wektor jednostkowy \(\displaystyle{ \vec{m}}\) prostopadły do wektorów \(\displaystyle{ \vec{a}=[2,-1,1]}\) i \(\displaystyle{ \vec{b}=[1,2,1]}\)

Zacząłem to robić tak: Przedstawiciel \(\displaystyle{ \vec{m}}\) czyli \(\displaystyle{ \vec{m}=[1,0,0]}\) a \(\displaystyle{ \left| \vec{m}\right|=1}\)

I właśnie nie wiem jak to obłożyć warunkami, bo chyba tutaj coś zrobiłem NIE tak:(
Rozwiązywałem to tak:
Utworzyłem macierz
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} i&j&k\\2&-1&1\\1&0&0\end{bmatrix}}\) z której wychodzi [0k,1k,1k]
następnie pod wektor B też utworzyłem macierz:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} i&j&k\\1&2&-1\\1&0&0\end{bmatrix}}\) z której wychodzi [0k,-k,-2k]

I nie wiem co dalej - z góry dzięki za pomoc
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Szukanie wektora

Post autor: luka52 »

Wektor prostopadły do wektorów \(\displaystyle{ \vec{a}}\) i \(\displaystyle{ \vec{b}}\) to chociażby ich iloczyn wektorowy. Stąd już można wyliczyć, że:
\(\displaystyle{ \vec{m} = \frac{\vec{a} \times \vec{b}}{\| \vec{a} \times \vec{b} \|}}\).
ODPOWIEDZ