wektry i punkty

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kooler2000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 28 sty 2009, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

wektry i punkty

Post autor: kooler2000 »

Witam,
Rozwiązałem niby pewne zadanie, ale nie wiem czy jest ok??
Sprawdź czy pkt. A(0,1,-1) B(1,2,0) C(0,-1,0) D(2,3,1) leżą na jednej płaszczyźnie:
Wobec tego utworzyłem sobie wektory:
\(\displaystyle{ \vec{AB}=[1,1,1]}\)
\(\displaystyle{ \vec{BC}=[-1,-3,0]}\)
\(\displaystyle{ \vec{CD}=[2,4,1]}\)

I Utworzyłem z tego macierz:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&1\\-1&-3&0\\2&4&1\end{bmatrix}}\)

Po rozwinięciu La`placa względem 1 wiersza 3 kolumny wychodzi mi: 1*(-3+3)=0 wyznacznik

Więc stwierdziłem ,że lezą na 1 płaszczyźnie - mógłby ktoś ocenić ??
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

wektry i punkty

Post autor: Szemek »

Jest ok.
ODPOWIEDZ