Odległość miedzy prostymi w R3

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
szymon27
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 29 kwie 2008, o 18:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: roznie to bywa
Podziękował: 2 razy

Odległość miedzy prostymi w R3

Post autor: szymon27 »

Prosiłbym o pomoc w następującym zadaniu:

Znaleźć odległość między prostymi \(\displaystyle{ L_{1}}\) oraz \(\displaystyle{ L_{2}}\) w \(\displaystyle{ R^{3}}\) gdzie \(\displaystyle{ L_{1} = 4(1+t,t,t-1), t\in R}\) Zaś \(\displaystyle{ L_{2}}\) jest przecięciem 2 płaszczyzn i zadanych równianami:
\(\displaystyle{ x+z-2=0}\)
\(\displaystyle{ x+3y+2z+1=0}\)

W jaki sposób wyznaczyć postać Ax+By++Cz+D=0 z linii wyznaczonej przez przecięcie dwóch płaszczyzn i z postaci parametrycznej? Powinno przydać mi się to do wzoru na odległość.

A może znaleźć dwa punkty na każdej z prostych i obliczyć odległość miedzy nimi ? Byłoby to poprawne?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Odległość miedzy prostymi w R3

Post autor: Crizz »

A z jakiego wzoru na odległość chcesz skorzystać? Postać, którą napisałeś, jest równaniem płaszczyzny, a nie prostej w \(\displaystyle{ \Re^{3}}\).

Co do zamiany różnych postaci równania prostej, to tu masz podobne: 132143.htm
szymon27
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 29 kwie 2008, o 18:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: roznie to bywa
Podziękował: 2 razy

Odległość miedzy prostymi w R3

Post autor: szymon27 »

Dzięki.

Przykład opisany krok po kroku:

... ode47.html
ODPOWIEDZ