wymiar jądro i obraz

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kaha.dr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 19 cze 2009, o 14:44
Płeć: Kobieta
Podziękował: 6 razy

wymiar jądro i obraz

Post autor: kaha.dr »

witam,

proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego zadania:

Czy istnieje przekształcenie liniowe \(\displaystyle{ F:R^{3} \to R^{2}}\) takie że:
a) \(\displaystyle{ dim_{R}Ker(F)=dim_{R}Im(F)=1}\) ?
b) \(\displaystyle{ dim_{R}Im(F)=3}\) ?

oprócz odpowiedź tak/nie prosiłabym o wytłumaczenie...

z góry dziękuję
Awatar użytkownika
acmilan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa-Praga
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 50 razy

wymiar jądro i obraz

Post autor: acmilan »

Jeśli \(\displaystyle{ F:V \rightarrow W}\) to zachodzi \(\displaystyle{ dim V = dim Ker F + dim Im F}\).
Więc (a) nie, (b) tak
ODPOWIEDZ