Macierze - rząd macierzy, macierz odwrotna
Macierze - rząd macierzy, macierz odwrotna
Witam
Potrzebuje od was pomocy mianowicie aby ktoś mi pomógł obliczyć rząd macierzy z :
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
2 & 6 & 0 \\
1 & 3 & 0 \\
-1 & 3 & 1 \end{bmatrix}}\)
oraz
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
1 & 3 & 2 & 5 \\
2 & 1 & 0 & 2 \end{bmatrix}}\)
oraz jak obliczyć macierz odwrotną do np :
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
1 & -1 & 0 \\
2 & 3 & 1 \\
1 & 1 & 1 \end{bmatrix}}\)
Potrzebuje aby ktoś mi to obliczył i chodziarz mniej więcej wytłumaczył jak się do tego zabrać, z góry dzięki.
Potrzebuje od was pomocy mianowicie aby ktoś mi pomógł obliczyć rząd macierzy z :
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
2 & 6 & 0 \\
1 & 3 & 0 \\
-1 & 3 & 1 \end{bmatrix}}\)
oraz
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
1 & 3 & 2 & 5 \\
2 & 1 & 0 & 2 \end{bmatrix}}\)
oraz jak obliczyć macierz odwrotną do np :
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
1 & -1 & 0 \\
2 & 3 & 1 \\
1 & 1 & 1 \end{bmatrix}}\)
Potrzebuje aby ktoś mi to obliczył i chodziarz mniej więcej wytłumaczył jak się do tego zabrać, z góry dzięki.
Ostatnio zmieniony 16 cze 2009, o 17:12 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Korzystaj z instrukcji LaTeX-a i nie twórz takich "potworków" w zapisie.
Powód: Korzystaj z instrukcji LaTeX-a i nie twórz takich "potworków" w zapisie.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Macierze - rząd macierzy, macierz odwrotna
Rząd macierzy jest równy najwiekszemu niezerowemu minorowi
1.
\(\displaystyle{ det \begin{bmatrix}2&6&0\\1&3&0\\-1&3&1\end{nmatrix} = 0}\) ponieważ wyznacznik najwiekszego mozliwego minora 3x3 = 0 więc rzad macierzy jest mniejszy od 3.
Sprawdzamy teraz minory 2x2 w tym przypadku jest ich chyba 9
\(\displaystyle{ det\begin{bmatrix}2&6\\1&3\end{bmatrix} = 0}\)
\(\displaystyle{ det\begin{bmatrix}6&0\\3&0\end{bmatrix}=0}\)
\(\displaystyle{ det\begin{bmatrix}1&3\\-1&3\end{bmatrix} = 6}\) mamy niezerowy minor stopnia 2 tak wiec rzad tej macierzy =2
mozna to równiez zrobić za pomocą eliminacji Gaussa
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}2&6&0\\1&3&0\\-1&3&1\end{nmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{2}- \frac{1}{2}W_{1}, W_{3}+ \frac{1}{2}W_{1} = \begin{bmatrix}2&6&0\\0&0&0\\0&6&1\end{nmatrix}}\) jeden z wierszy wyzerował się a powtarzanie operacji nic nie wniesi tak wiec rzad macierzy = 2
2.
macierz ma wymiar 2x4 tak więc najwiekszym niezerowym minorem może byc 2, bierzemy pierwszy lepszy z brzegu i sprawdzamy
detegin{bmatrix}1&3\2&1end{bmatrix} = -5 czyli \(\displaystyle{ Rz=2}\)-- 16 czerwca 2009, 17:50 --3.
Jeden ze sposobów:
Macierz główna rozszerzamy o macierz jednostkową i za pomoca przekształceń elementarnych na wierszach macierzy rozszerzonej doprowadzamy do powstania po lewej stronie macierzy jednostkowej a z prawej strony powstanie macierz odwrotna
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&-1&0 \left|1&0&0\\2&3&1\left|0&1&0\\1&1&1\left|0&0&1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{2}-W_{1}, W_{3}-W_{1} = \begin{bmatrix}1&-1&0 \left|1&0&0\\0&5&1\left|-2&1&0\\0&2&1\left|-1&0&1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{2} \cdot \frac{1}{5}, W_{3} \cdot \frac{1}{2} = \begin{bmatrix}1&-1&0 \left|1&0&0\\0&1& \frac{1}{5} \left|- \frac{2}{5} & \frac{1}{5} &0\\0&1& \frac{1}{2} \left|- \frac{1}{2} &0& \frac{1}{2} \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{1}+W_{2}, W_{3}-W_{2} = \begin{bmatrix}1&0& \frac{1}{5} \left| \frac{3}{5} & \frac{1}{5} &0\\0&1& \frac{1}{5} \left|- \frac{2}{5} & \frac{1}{5} &0\\0&0& \frac{3}{10} \left|- \frac{1}{10} &- \frac{1}{5} & \frac{1}{2} \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{3} \cdot \frac{10}{3} = \begin{bmatrix}1&0& \frac{1}{5} \left| \frac{3}{5} & \frac{1}{5} &0\\0&1& \frac{1}{5} \left|- \frac{2}{5} & \frac{1}{5} &0\\0&0& 1\left|- \frac{1}{3} &- \frac{2}{3} & \frac{5}{3} \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{1}- \frac{1}{5}W_{3}, W_{2} - \frac{1}{5}W_{3} = \begin{bmatrix}1&0& 0 \left| \frac{2}{3} & \frac{1}{3} &- \frac{1}{3} \\0&1& 0 \left|- \frac{1}{3} & \frac{1}{3} &- \frac{1}{3} \\0&0& 1\left|- \frac{1}{3} &- \frac{2}{3} & \frac{5}{3} \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ A^{-1} = \begin{bmatrix}\frac{2}{3} & \frac{1}{3} &- \frac{1}{3} \\- \frac{1}{3} & \frac{1}{3} &- \frac{1}{3} \\- \frac{1}{3} &- \frac{2}{3} & \frac{5}{3} \end{bmatrix}}\)
1.
\(\displaystyle{ det \begin{bmatrix}2&6&0\\1&3&0\\-1&3&1\end{nmatrix} = 0}\) ponieważ wyznacznik najwiekszego mozliwego minora 3x3 = 0 więc rzad macierzy jest mniejszy od 3.
Sprawdzamy teraz minory 2x2 w tym przypadku jest ich chyba 9
\(\displaystyle{ det\begin{bmatrix}2&6\\1&3\end{bmatrix} = 0}\)
\(\displaystyle{ det\begin{bmatrix}6&0\\3&0\end{bmatrix}=0}\)
\(\displaystyle{ det\begin{bmatrix}1&3\\-1&3\end{bmatrix} = 6}\) mamy niezerowy minor stopnia 2 tak wiec rzad tej macierzy =2
mozna to równiez zrobić za pomocą eliminacji Gaussa
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}2&6&0\\1&3&0\\-1&3&1\end{nmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{2}- \frac{1}{2}W_{1}, W_{3}+ \frac{1}{2}W_{1} = \begin{bmatrix}2&6&0\\0&0&0\\0&6&1\end{nmatrix}}\) jeden z wierszy wyzerował się a powtarzanie operacji nic nie wniesi tak wiec rzad macierzy = 2
2.
macierz ma wymiar 2x4 tak więc najwiekszym niezerowym minorem może byc 2, bierzemy pierwszy lepszy z brzegu i sprawdzamy
detegin{bmatrix}1&3\2&1end{bmatrix} = -5 czyli \(\displaystyle{ Rz=2}\)-- 16 czerwca 2009, 17:50 --3.
Jeden ze sposobów:
Macierz główna rozszerzamy o macierz jednostkową i za pomoca przekształceń elementarnych na wierszach macierzy rozszerzonej doprowadzamy do powstania po lewej stronie macierzy jednostkowej a z prawej strony powstanie macierz odwrotna
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&-1&0 \left|1&0&0\\2&3&1\left|0&1&0\\1&1&1\left|0&0&1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{2}-W_{1}, W_{3}-W_{1} = \begin{bmatrix}1&-1&0 \left|1&0&0\\0&5&1\left|-2&1&0\\0&2&1\left|-1&0&1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{2} \cdot \frac{1}{5}, W_{3} \cdot \frac{1}{2} = \begin{bmatrix}1&-1&0 \left|1&0&0\\0&1& \frac{1}{5} \left|- \frac{2}{5} & \frac{1}{5} &0\\0&1& \frac{1}{2} \left|- \frac{1}{2} &0& \frac{1}{2} \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{1}+W_{2}, W_{3}-W_{2} = \begin{bmatrix}1&0& \frac{1}{5} \left| \frac{3}{5} & \frac{1}{5} &0\\0&1& \frac{1}{5} \left|- \frac{2}{5} & \frac{1}{5} &0\\0&0& \frac{3}{10} \left|- \frac{1}{10} &- \frac{1}{5} & \frac{1}{2} \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{3} \cdot \frac{10}{3} = \begin{bmatrix}1&0& \frac{1}{5} \left| \frac{3}{5} & \frac{1}{5} &0\\0&1& \frac{1}{5} \left|- \frac{2}{5} & \frac{1}{5} &0\\0&0& 1\left|- \frac{1}{3} &- \frac{2}{3} & \frac{5}{3} \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{1}- \frac{1}{5}W_{3}, W_{2} - \frac{1}{5}W_{3} = \begin{bmatrix}1&0& 0 \left| \frac{2}{3} & \frac{1}{3} &- \frac{1}{3} \\0&1& 0 \left|- \frac{1}{3} & \frac{1}{3} &- \frac{1}{3} \\0&0& 1\left|- \frac{1}{3} &- \frac{2}{3} & \frac{5}{3} \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ A^{-1} = \begin{bmatrix}\frac{2}{3} & \frac{1}{3} &- \frac{1}{3} \\- \frac{1}{3} & \frac{1}{3} &- \frac{1}{3} \\- \frac{1}{3} &- \frac{2}{3} & \frac{5}{3} \end{bmatrix}}\)
Macierze - rząd macierzy, macierz odwrotna
Ja mam pytanie czy w 3 w drugiej linijce w pierwszej macierzy nie powinno być 4 zamiast 5 ?
Macierze - rząd macierzy, macierz odwrotna
Macierz jest dobra. Ma być 5. Tyle, że błąd jest w zapisie działania, zamiast W2-W1 ma być W2-2W1.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Macierze - rząd macierzy, macierz odwrotna
Nie.
Do 2 wiersza dodajemy wiersz 1 pomnozony przez (-2) tak więc (-1)*(-2)+3 = 2+3=5
Do 2 wiersza dodajemy wiersz 1 pomnozony przez (-2) tak więc (-1)*(-2)+3 = 2+3=5
Macierze - rząd macierzy, macierz odwrotna
Mam takie pytanko jak szybko obliczyć wyznacznik macierzy 4x4 :
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
4 & 3 & 9 & 4 \\
2 & 1 & 4 & 2\\
3 & 5 & 5 & 2\\
2 & 2 & 3 & 1 \end{bmatrix}}\)
Prosze o szybką odpowiedź z pokazaniem krok po kroku, interesuje mnie aby metoda była możliwie najszybsza
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
4 & 3 & 9 & 4 \\
2 & 1 & 4 & 2\\
3 & 5 & 5 & 2\\
2 & 2 & 3 & 1 \end{bmatrix}}\)
Prosze o szybką odpowiedź z pokazaniem krok po kroku, interesuje mnie aby metoda była możliwie najszybsza
Macierze - rząd macierzy, macierz odwrotna
Rozwiniecie Laplace'a albo operacje na wierszach(do postaci trojkatnej gornej/dolnej)
Macierze - rząd macierzy, macierz odwrotna
A google do czego sluzy? Tam masz wszystko wytlumaczone. Odsylam do wiki. POczytaj i wtedy zadawaj pytania
Macierze - rząd macierzy, macierz odwrotna
To ma tylko taką prośbe może ktoś mi podać ile wynosi jej wyznacznik bo już mi kilka odpowiedzi wyszło ?
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Macierze - rząd macierzy, macierz odwrotna
Tutaj masz przydatny kalkulator:
Znajduje się tam "Matrix calculator"- wystarczy wstukać.
Lub:
https://matematyka.pl/kalkulator.html
Łatwo można weryfikować wyniki.
Pozdrawiam.
Znajduje się tam "Matrix calculator"- wystarczy wstukać.
Lub:
https://matematyka.pl/kalkulator.html
Łatwo można weryfikować wyniki.
Pozdrawiam.
Macierze - rząd macierzy, macierz odwrotna
Licząc w glowie wyszlo mi \(\displaystyle{ -6}\), ale to liczone bylo w glowie. Pokaz jak licyles ten wyznacznik to chętnie to sprawdzę.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Macierze - rząd macierzy, macierz odwrotna
Potrafisz liczyć wyznaczniki macierzy \(\displaystyle{ 4 \times 4}\) w pamięci? Odejmuję sobie tę połówkę, co dzisiaj sobie przyznałem -ja taki kozak nie jestem.miodzio1988 pisze:Licząc w glowie wyszlo mi \(\displaystyle{ -6}\), ale to liczone bylo w glowie. Pokaz jak licyles ten wyznacznik to chętnie to sprawdzę.
edit.:
Kalkulator mówi, że powinno wyjść \(\displaystyle{ -5}\).
Pozdrawiam.