\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-1&0&2\\2&1&1&-1\\3&0&1&1\\2&2&-1&4\end{bmatrix}}\)
Czy ktoś może sprawdzić ile wychodzi? Bo mi -4.
i jeszcze jedno pytanie, chciałam wyzerować pod przekątną ale w pewnym momencie cały 3 wiersz wyszły 0, i nie wiedziałam co dalej robić, więc zmieniłam metodę. Można było dalej coś robić z tym?
obliczyc wyznacznik macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 5 gru 2008, o 12:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Niemcy
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 16 cze 2009, o 11:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: "życie made in Polska"
obliczyc wyznacznik macierzy
Wydaje mi się, że tak wygląda postać schodkowa, ale nie dam sobie ręki uciąć.. :
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-1&0&2\\0&3&1&-5\\0&0&\frac{-7}{3}&\frac{20}{3}\\0&0&0&0\end{bmatrix}}\)
Jeżeli wiersz lub kolumna Ci się zeruje, oznacza to liniową zależność
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-1&0&2\\0&3&1&-5\\0&0&\frac{-7}{3}&\frac{20}{3}\\0&0&0&0\end{bmatrix}}\)
Jeżeli wiersz lub kolumna Ci się zeruje, oznacza to liniową zależność
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
obliczyc wyznacznik macierzy
Jeśli po użyciu operacji elementarnych jeden z wierszy ci się wyzerował to znaczy, że wyznacznik takiej macierzy wynosi \(\displaystyle{ 0}\).
Tak jest w tym przypadku.
Wystarczy zresztą zauważyc, że \(\displaystyle{ W _{3} = W_{1} +W _{2} , gdzie W-}\)wiersz.
Tak jest w tym przypadku.
Wystarczy zresztą zauważyc, że \(\displaystyle{ W _{3} = W_{1} +W _{2} , gdzie W-}\)wiersz.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 5 gru 2008, o 12:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Niemcy
- Podziękował: 3 razy
obliczyc wyznacznik macierzy
a mógłby ktoś sprawdzic czy tak samo wychodzi jak się rozwija np względem I kolumny lub I wiersza, bo robiłam i w obu przypadkach wyszło mi -4...-- 16 czerwca 2009, 13:28 --nataliee a ty zamieniłaś na końcu III z IV wierszem, tak?