wymiar przestrzeni liniowej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
gosis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 13 gru 2008, o 11:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole

wymiar przestrzeni liniowej

Post autor: gosis »

Wyznaczyć wymiar i podać dowolną baze przestrzeni liniowej:
V={(x,y,z,t,u)należy do R^4: x+y=y+z=z+t=t+u=u+y=0}
metro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 8 sty 2009, o 16:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Pomógł: 2 razy

wymiar przestrzeni liniowej

Post autor: metro »

\(\displaystyle{ \boldsymbol{dimV}=1}\)
a baza to np. (-1,1,-1,1,-1)
gosis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 13 gru 2008, o 11:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole

wymiar przestrzeni liniowej

Post autor: gosis »

Dziękuje. Tak mi właśnie wyszło:) ale nie byłam pewna.
ODPOWIEDZ