układ równań z parametrem

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ania607
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 22 lut 2009, o 18:58
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

układ równań z parametrem

Post autor: ania607 »

Dla następującego układu równań:
1. Zbadać warunki jego rozwiązywalności
2. Rozwiązać w zbiorze \(\displaystyle{ R}\) w zależności od wartości parametru \(\displaystyle{ m \in R}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} x + 2y = m + 2 \\ mx + (3m - 2)y = 2m + 4 \\ 3x - y = 5 \end{cases}}\)

Dziękuje i pozdrawiam

ANiA
spajder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 133 razy

układ równań z parametrem

Post autor: spajder »

A o wzorach Cramera słyszałaś?
ania607
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 22 lut 2009, o 18:58
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

układ równań z parametrem

Post autor: ania607 »

Jeżeli komuś nie sprawi to kłopotu bardzo proszę o rozwiązanie zadania i dziękuję z góry:)
ANiA-- 14 cze 2009, o 23:21 --To nie jest macierz kwadratowa, więc jak tu można wzory Cramera zastosować?
ODPOWIEDZ