Sprzężenie dowód

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
kukinka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 11 cze 2009, o 11:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnobrzeg/Kraków
Podziękował: 4 razy

Sprzężenie dowód

Post autor: kukinka »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego zadania:

Pokazać, że jeżeli przekształcenie g przestrzeni unitarnej skończenie wymiarowej ma przekształcenie odwrotne, to także g* (sprzężone) ma przekształcenie odwrotne oraz zachodzi związek (g*)^(-1)=(g^(-1))* [odwrotność sprzężenia odwzorowania g jest równe sprzężeniu odwrotności odwzorowania g]. Uwaga: Przekształcenie f jest odwrotne do g wtedy i tylko wtedy, gdy (f)o(g)=(g)o(f)=Id [złożenie odwzorowania f i g jest równe złożeniu odwzorowań g i f co jest identycznością].
ODPOWIEDZ