układ równań + parametr a,b

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
dyzzio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 10 lut 2008, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sląsk
Podziękował: 186 razy

układ równań + parametr a,b

Post autor: dyzzio »

dla jakich wartości parametrów a i b układ równań jest rozwiązalny??

x-2y-z=1
2x+y+az=2
bx+2y-z=0
3x-2y+z=1
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

układ równań + parametr a,b

Post autor: Kartezjusz »

Połącz klamrą I i IV równanie, oraz III i II:
Otrzymasz proste w przestrzeni trójwymiarowej.

Przepisz w postać parametryczną.Będzie rozwiązanie jak przetną się w jednym punkcie ( r(ABX)=r(AB)=2
lub będą się pokrywać r(ABX)=2 r(AB)=2 A,B wektory w powłoce prostych X wektor utworzony z punktów poza lin-ami prostych.
ODPOWIEDZ