Równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
miich
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 25 kwie 2008, o 17:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Równanie macierzowe

Post autor: miich »

Czy rozwiązeniem równania \(\displaystyle{ (AX+I)^{T}=B(B^{-1}-I)}\) jest \(\displaystyle{ X=(-B^{T})A^{-1}}\) czy może gdzieś popełniłem błąd?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Równanie macierzowe

Post autor: BettyBoo »

Przy transponowaniu iloczynu zmienia się kolejność, więc

\(\displaystyle{ X=-A^{-1}B^{T}}\)

Pozdrawiam.
miich
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 25 kwie 2008, o 17:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Równanie macierzowe

Post autor: miich »

Dzięki
ODPOWIEDZ