Dla jakich wartości a i b wektory są liniowe zależne
Dla jakich wartości a i b wektory są liniowe zależne
Witam
chciałem rzucić proste zadanie na które napewno ktoś zna odpowiedz:]
A więc mam 3 wektory [5b,-2a,0] , [3a,b,1] , [-2,0,a]
a treść zadania brzmi
Dla jakich wartości a i b wektory są liniowe zależne
Prosiłbym bym bardzo o jakis prosty łapotalogiczny sposób na rozwiązanie tego.
chciałem rzucić proste zadanie na które napewno ktoś zna odpowiedz:]
A więc mam 3 wektory [5b,-2a,0] , [3a,b,1] , [-2,0,a]
a treść zadania brzmi
Dla jakich wartości a i b wektory są liniowe zależne
Prosiłbym bym bardzo o jakis prosty łapotalogiczny sposób na rozwiązanie tego.
Dla jakich wartości a i b wektory są liniowe zależne
Wrzucasz te wektory w macierz i patrzysz kiedy wyznacznik tej macierzy jest równy zero. Tyle
Dla jakich wartości a i b wektory są liniowe zależne
nom coś takiego zrobiłem i wyszło
5ab^2 + 4a + 6a^3=0
ale z rozwiązaniem tego troche cięzej
przepraszam za banalne pytania ale chciałbym dojść do wyniku jakoś:]
5ab^2 + 4a + 6a^3=0
ale z rozwiązaniem tego troche cięzej
przepraszam za banalne pytania ale chciałbym dojść do wyniku jakoś:]
Dla jakich wartości a i b wektory są liniowe zależne
\(\displaystyle{ a}\) możesz wyciągnąć. W nawiasie Ci wyjdzie równanie koła zapewne. Z tego już będzie łatwo odczytać wynik
Dla jakich wartości a i b wektory są liniowe zależne
jednak jeszcze o te równanie okręgu cię pomęcze
mamy takie coś \(\displaystyle{ 5ab ^{2} + 4a + 6a ^{3}=0}\)
zamianiamy na \(\displaystyle{ a(5b ^{2}+4 +6a ^{2})=0}\)
teraz część z okręgiem
\(\displaystyle{ 5b ^{2} +4 +6a ^{2} = 0}\)
\(\displaystyle{ 5b ^{2}+6a ^{2}=-4}\)
mógłbyś wyjaśnić co z tym;p
znowu sorry za banał ale nadal nie widze;p
mamy takie coś \(\displaystyle{ 5ab ^{2} + 4a + 6a ^{3}=0}\)
zamianiamy na \(\displaystyle{ a(5b ^{2}+4 +6a ^{2})=0}\)
teraz część z okręgiem
\(\displaystyle{ 5b ^{2} +4 +6a ^{2} = 0}\)
\(\displaystyle{ 5b ^{2}+6a ^{2}=-4}\)
mógłbyś wyjaśnić co z tym;p
znowu sorry za banał ale nadal nie widze;p
Ostatnio zmieniony 10 cze 2009, o 00:14 przez Sandacz, łącznie zmieniany 2 razy.
Dla jakich wartości a i b wektory są liniowe zależne
Jest na forum regulamin. Na forum piszemy w texie. Popraw zapis to pogadamy (btw czy suma kwadratów może być ujemna?
Dla jakich wartości a i b wektory są liniowe zależne
nom w sumie raczej nie;p
to by znaczyło że zeruje się dla a=0 i dowolnego b
dobrze to widze?
to by znaczyło że zeruje się dla a=0 i dowolnego b
dobrze to widze?