bazy obrazy itp

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
MMarcin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 6 cze 2009, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy

bazy obrazy itp

Post autor: MMarcin »

Jak rozwiązać te zadania?
1) W przestrzeni trójwymiarowej \(\displaystyle{ R\{ 1, \cos x, \sin x \}}\) mamy określony endomorfizm \(\displaystyle{ T(a+b \cos x+c \sin x) = b+c+(-a+2b+c) \cos x+(a-b) \sin x}\).
a) znajdź bazy jądra T, obraz T
b) \(\displaystyle{ T^{-1} (2+\cos x+\sin x)=?}\)

2)Dla endomorfizmu \(\displaystyle{ S: W \to W W= R \{1,cos x\}}\) reprezentowanego (w podanej bazie_ przez macierz
0 1
-1 2
znajdź reprezentacje macierzową w bazie \(\displaystyle{ {\tfrac{1}{2}-\tfrac{1}{2} \cos x, \tfrac{1}{2} +\tfrac{1}{2} \cos x)}\)

3)Czy dla endomorfizmu T(z zadania 1) istnieje baza w której T jest reprezentowane przez macierz diagonalną. Jeśli tak to znajdź tą bazę i wskaż tą bazę.
Ostatnio zmieniony 6 cze 2009, o 14:51 przez luka52, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

bazy obrazy itp

Post autor: mol_ksiazkowy »

1) W przestrzeni trójwymiarowej R{1, cosx, sinx} mamy określony endomorfizm T(a+b*cosx+c*sinx) = b+c+(a-2b+c)cosx+(a-b)sinx.
a) znajdź bazy jądra T, obraz T
ker T (jadro) stanowia te elementy u=a+b*cosx+c*sinx ze T(u)=0 tj robisz uklad
b+c=0
a-2b+c=0
a-b=0
b) T^{-1} (2+cosx+sinx)=?
calkiem podobnie, tu masz uklad
b+c=2
a-2b+c=1
a-b=1
MMarcin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 6 cze 2009, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy

bazy obrazy itp

Post autor: MMarcin »

Właśnie z rozwiązaniem układu mam problem.
Poprawilem: (a-2b+c) na (-a+2b+c)

w a wchodzi mi macierz
1 0 1
0 1 1
i co dalej z tym?

w b:
1 0 1 |3
0 1 1 |2
i co dalej?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

bazy obrazy itp

Post autor: mol_ksiazkowy »

Cytuj:
b) T^{-1} (2+cosx+sinx)=?
T^{-1} (2+cosx+sinx)= \(\displaystyle{ a+(a-1)cos(x)+(3-a)sin(x)}\) gdzie \(\displaystyle{ a \in R}\)
ODPOWIEDZ