podprzestrzenie wektorowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
samsun89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 cze 2009, o 17:40
Płeć: Mężczyzna

podprzestrzenie wektorowe

Post autor: samsun89 »

Czy zbiór \(\displaystyle{ W=\{(y,x-y,2x):x,y \in R\}}\) jest podprzestrzenią wektorową? Mogę to zilustrować na przykładzie \(\displaystyle{ a=(1,1,4),b=(2,0,4)}\) tu spełnione sa 2 aksjomaty. Czy to wystarczy, aby udowodnić, że to jest podprzestrzeń?
miodzio1988

podprzestrzenie wektorowe

Post autor: miodzio1988 »

samsun89 pisze:Czy zbiór \(\displaystyle{ W=\{(y,x-y,2x):x,y \in R\}}\) jest podprzestrzenią wektorową? Mogę to zilustrować na przykładzie \(\displaystyle{ a=(1,1,4),b=(2,0,4)}\) tu spełnione sa 2 aksjomaty. Czy to wystarczy, aby udowodnić, że to jest podprzestrzeń?
Nie wystarczy . Musisz pokazać, że dla dowolnych wektorów te aksjomaty są spełnione.
ODPOWIEDZ