Przestrzenie afiniczne.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Cbgirl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 1 cze 2009, o 21:37
Płeć: Kobieta

Przestrzenie afiniczne.

Post autor: Cbgirl »

Niech (A, V), (A', V') beda przestzenieami afinicznymi nad cialem K.

Dalej niech A bedzie 1-wymiarowe i niech \(\displaystyle{ A \rightarrow A'}\) bedzie afinicznym przeksztalceniem. Niech \(\displaystyle{ o \in A, o':= f(o)}\), niech \(\displaystyle{ v_0 \in V\ \{0\}}\) (V jest 1wymiarowe,\(\displaystyle{ \{v_0\}}\)baza z V). Pokaz, ze dla dowolnego \(\displaystyle{ P \in A}\) zachodzi:
\(\displaystyle{ f(P) = o' + \lambda * \delta (v_0)}\) ,

gdzie \(\displaystyle{ \lambda}\) jest zzdefiniowana poprzez \(\displaystyle{ \vec{oP} = \lambda * v_0}\).


Nie rozumiem co mam pokazac w tym zadaniu :(
ODPOWIEDZ