Wyznaczniki, kolumna oraz wiersz - referat :(
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 12 mar 2006, o 09:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziądz
- Podziękował: 1 raz
Wyznaczniki, kolumna oraz wiersz - referat :(
Witam serdecznie
Jestem nowy na tym forum, moje imie to Krzysztof, uczeszczam do I klasy Liceum i mam problemy z matematyka
Dostalem do przygotowania referat pt. WYZNACZNIKI - mam w nim uwglednic takze pojecie (definicje) WIERSZA oraz KOLUMNY. Kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac i szukam pomocy wlasnie u Was W sumie najgorszym zad. jest "wytłumaczenie tego klasie" a klasa jest na podobnym poziomie co ja - czyli nie bedzie latwo i musze cos o tym wiedziec...
Czekam na odp i pozdrawiam
Jestem nowy na tym forum, moje imie to Krzysztof, uczeszczam do I klasy Liceum i mam problemy z matematyka
Dostalem do przygotowania referat pt. WYZNACZNIKI - mam w nim uwglednic takze pojecie (definicje) WIERSZA oraz KOLUMNY. Kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac i szukam pomocy wlasnie u Was W sumie najgorszym zad. jest "wytłumaczenie tego klasie" a klasa jest na podobnym poziomie co ja - czyli nie bedzie latwo i musze cos o tym wiedziec...
Czekam na odp i pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 12 mar 2006, o 09:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziądz
- Podziękował: 1 raz
Wyznaczniki, kolumna oraz wiersz - referat :(
no fajnie wszystko jest, ale musze jakos "skleic" definicje slowa WIERSZ i KOLUMNA ...
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Wyznaczniki, kolumna oraz wiersz - referat :(
No w zwyklej tabeli tez masz wiersze i kolumny... Wiersz to jest jeden od lewej do prawej, a kolumna jest jedna z gory na dol...
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 12 mar 2006, o 09:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziądz
- Podziękował: 1 raz
Wyznaczniki, kolumna oraz wiersz - referat :(
a jeszcze jedno
moglby ktos mi podac przyklad obliczania wyznacznikow stopnia 2,3,4?
pzdr
moglby ktos mi podac przyklad obliczania wyznacznikow stopnia 2,3,4?
pzdr
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 12 mar 2006, o 09:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziądz
- Podziękował: 1 raz
Wyznaczniki, kolumna oraz wiersz - referat :(
wyzej tez jest podany ten link - widzialem - czytalem...
tyle, ze prosilbym o PRZYKLAD (nie wzor) wyznacznikow stopnia 2,3 i 4... jezeli ktos nie wie lub mu sie nie chce prosze nie pisac (nie podawac tego linku, bo wszystko juz przeczytalem, ale dalej tego nie rozumiem :/ )
pzdr i oczekuje pomocy
tyle, ze prosilbym o PRZYKLAD (nie wzor) wyznacznikow stopnia 2,3 i 4... jezeli ktos nie wie lub mu sie nie chce prosze nie pisac (nie podawac tego linku, bo wszystko juz przeczytalem, ale dalej tego nie rozumiem :/ )
pzdr i oczekuje pomocy
- PawelJan
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
- Pomógł: 209 razy
Wyznaczniki, kolumna oraz wiersz - referat :(
Nie potrafisz podstawić do wzoru??
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}1&2\\4&5\end{array}\right|=1*5-4*2=5-8=-3}\)
Czy wyznacznik 3. stopnia jest niezrozumiały w dalszym ciągu?
Mam nadzieję, że nie, ale dla zapamiętania przyda się
i jest tam przykład.
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}1&2\\4&5\end{array}\right|=1*5-4*2=5-8=-3}\)
Czy wyznacznik 3. stopnia jest niezrozumiały w dalszym ciągu?
Mam nadzieję, że nie, ale dla zapamiętania przyda się
i jest tam przykład.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 12 mar 2006, o 09:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziądz
- Podziękował: 1 raz
Wyznaczniki, kolumna oraz wiersz - referat :(
no niestety nie jest zrozum, ze jestem naprawde tepy z zakresu matematyki ... w liceum jakos sie pcham do przodu i to jest wlasnie zadanie dodatkowe zeby jakos podwyzszyc srednia. Jezeli zrobie wszystko na tablicy dostane pozytywna ocene - co tez zwiekszy szanse na zaliczenie mat. Wiem, ze dla Was pewnie nie jest to wiekszy problem i jest dziwne, ze ja tego nie potrafie, ale coz...
tak wiec prosilbym o te przyklady - bede bardzo wdzieczny
[ Dodano: Wto Mar 14, 2006 7:37 pm ]
ahaaaa! to w ten sposob ! no to juz zaczynam rozumiec !!
w sumie to nie jest az takie trudne, ale mozna sie niezle zakreci
no to bede probowal - moze sie uda
zalatwiony 2 stopien ... 3 stopien z uzyciem schematu Sarrusa i 4 stopien z uzyciem twierdzenia Laplace'a
to by bylo na tyle !! :)
dzieki wielkie - jak bede mial pytania to napisze ;)
tak wiec prosilbym o te przyklady - bede bardzo wdzieczny
[ Dodano: Wto Mar 14, 2006 7:37 pm ]
ahaaaa! to w ten sposob ! no to juz zaczynam rozumiec !!
w sumie to nie jest az takie trudne, ale mozna sie niezle zakreci
no to bede probowal - moze sie uda
zalatwiony 2 stopien ... 3 stopien z uzyciem schematu Sarrusa i 4 stopien z uzyciem twierdzenia Laplace'a
to by bylo na tyle !! :)
dzieki wielkie - jak bede mial pytania to napisze ;)
Ostatnio zmieniony 14 mar 2006, o 18:43 przez kichu_89, łącznie zmieniany 1 raz.
- PawelJan
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
- Pomógł: 209 razy
Wyznaczniki, kolumna oraz wiersz - referat :(
4. stopniem jak i wyższymi jest najgorzej, musisz opanować dużo nowych pojęć i jak widzę jakie problemy masz tutaj to naprawdę powątpiewam że damy radę Cię "raz dwa" nauczyć tej umiejętności. Mogę jeszcze dodać, że liczenie tych wyższych stopni, szczególnie dla liceum, to duuża ciekawostka i rzadko się to robi...
Jak widzisz, naprawdę wystarczy podstawić do wzoru.
Czy jesteś na tyle zdeterminowany że nadal chcesz poznać rozwinięcie Laplace'a?
Dodane: widzę, że sam wyruszasz na poszukiwania, życzę więc szczerze powodzenia i skupienia. Materiałów naprawdę jest wiele, postaraj się samemu pojmować, w razie problemów pisz.
Jak widzisz, naprawdę wystarczy podstawić do wzoru.
Czy jesteś na tyle zdeterminowany że nadal chcesz poznać rozwinięcie Laplace'a?
Dodane: widzę, że sam wyruszasz na poszukiwania, życzę więc szczerze powodzenia i skupienia. Materiałów naprawdę jest wiele, postaraj się samemu pojmować, w razie problemów pisz.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 12 mar 2006, o 09:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziądz
- Podziękował: 1 raz
Wyznaczniki, kolumna oraz wiersz - referat :(
nie no w sumie 4 stopien jest raczej zrozumialy ... najpierw uzywamy twierdzenia Laplace'a i wtedy postepujemy jak ze stopniem 3 , czyli schemat Sarrusa... dobrze rozumuje? :>
- PawelJan
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
- Pomógł: 209 razy
Wyznaczniki, kolumna oraz wiersz - referat :(
No tak, można sobie ułatwiać życie, zerując odpowiednie elementy ale faktycznie, teraz nadmiar wiedzy zaszkodzi, więc: tak jest, musisz policzyć 4 wyznaczniki 3. stopnia, przemnożyć każdy przez odpowiadający mu element macierzy wyjściowej oraz przez -1 do potęgi równej sumie nru wiersza i nru kolumny tego elementu.