wyznacz macierz X, wiedząc że spełniona jest następujące równanie: \(\displaystyle{ A}\) \(\displaystyle{ A^{t}}\) \(\displaystyle{ X}\)=\(\displaystyle{ 2A}\), gdzie A=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\0&1&2\end{array}\right]}\).
kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać...
mam kombinować coś z tym ---> \(\displaystyle{ A}\)\(\displaystyle{ A^{t}}\) \(\displaystyle{ X}\)=\(\displaystyle{ 2A}\) / \(\displaystyle{ A^{-1}}\)
\(\displaystyle{ A^{-1}}\)\(\displaystyle{ A}\)\(\displaystyle{ A^{t}}\)\(\displaystyle{ X}\)=\(\displaystyle{ A^{-1}}\)\(\displaystyle{ 2A}\)
????
wyznacz macierz X
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
wyznacz macierz X
Nie całkiem A nie jest macierzą kwadratową, więc nie ma co mówić o odwracalności.
Najpierw obliczasz \(\displaystyle{ AA^T}\). Jeśli jest to macierz odwracalna (sprawdzasz, czy ma niezerowy wyznacznik), to wtedy
\(\displaystyle{ X=2(AA^T)^{-1}A}\).
Jeśli \(\displaystyle{ AA^T}\) nie jest macierzą odwracalną, to ponieważ z postaci równania wynika, że X musi być wymiaru 2x3, więc powiedzmy
\(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix} a&b&c\\d&e&f\end{bmatrix}}\)
Podstawiasz tą postać do równania \(\displaystyle{ AA^TX=2A}\) i obliczasz stąd wszystkie elementy macierzy X.
Pozdrawiam.
Najpierw obliczasz \(\displaystyle{ AA^T}\). Jeśli jest to macierz odwracalna (sprawdzasz, czy ma niezerowy wyznacznik), to wtedy
\(\displaystyle{ X=2(AA^T)^{-1}A}\).
Jeśli \(\displaystyle{ AA^T}\) nie jest macierzą odwracalną, to ponieważ z postaci równania wynika, że X musi być wymiaru 2x3, więc powiedzmy
\(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix} a&b&c\\d&e&f\end{bmatrix}}\)
Podstawiasz tą postać do równania \(\displaystyle{ AA^TX=2A}\) i obliczasz stąd wszystkie elementy macierzy X.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
wyznacz macierz X
mariuszm, mogłabym się wypowiedzieć, gdybym wiedziała, co to jest macierz pseudoodwrotna
To co pisałam wyżej nie korzysta z żadnych skomplikowanych własności poza warunkiem na odwracalność macierzy oraz wykonalność działań, więc jest to dość oczywista metoda - przy czym nie twierdzę, że jedyna.
Pozdrawiam.
To co pisałam wyżej nie korzysta z żadnych skomplikowanych własności poza warunkiem na odwracalność macierzy oraz wykonalność działań, więc jest to dość oczywista metoda - przy czym nie twierdzę, że jedyna.
Pozdrawiam.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
wyznacz macierz X
... z_odwrotnaBettyBoo pisze:mariuszm, mogłabym się wypowiedzieć, gdybym wiedziała, co to jest macierz pseudoodwrotna
To co pisałam wyżej nie korzysta z żadnych skomplikowanych własności poza warunkiem na odwracalność macierzy oraz wykonalność działań, więc jest to dość oczywista metoda - przy czym nie twierdzę, że jedyna.
Pozdrawiam.
O macierzy pseudoodwrotnej wspomniane jest też w tablicach matematycznych
Adamantan