Witam. mam takie równanie
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0&1&1\\1&1&1&0\\-1&1&-1&1\\1&0&1&-1\end{bmatrix}}\) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x1\\x2\\x3\\x4\end{bmatrix}}\) = \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2\\1\\0\\0\end{bmatrix}}\)
Jak to ugryzc? Zaczalem metoda cramera i wyznacznik wyszedl mi 0..Ten układ jest sprzeczny czy po prostu cramerem sie go nie zrobi?
dzieki
równianie macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
równianie macierzowe
eliminacja Gaussa
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&0&1&1 \left|2\\1&1&1&0 \left|1\\-1&1&-1&1 \left|0\\1&0&1&-1 \left|0\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{2}-W_{1}, W_{3}+W_{1}, W_{4}-W_{1} = \begin{bmatrix}1&0&1&1 \left|2\\0&1&0&-1 \left|-1\\0&1&0&2 \left|2\\0&0&0&-2 \left|-2\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{3}-W_{2} = \begin{bmatrix}1&0&1&1 \left|2\\0&1&0&-1 \left|-1\\0&0&0&3 \left|3\\0&0&0&-2 \left|-2\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{3} \cdot ( \frac{1}{3}), W_{4} \cdot (- \frac{1}{2}) = \begin{bmatrix}1&0&1&1 \left|2\\0&1&0&-1 \left|-1\\0&0&0&1 \left|1\\0&0&0&1 \left|1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{1}-W_{3}, W_{2}+W_{3} = \begin{bmatrix}1&0&1&0 \left|1\\0&1&0&0 \left|0\\0&0&0&1 \left|1\\0&0&0&1 \left|1\end{bmatrix}}\)
układ równań jest zależny od 1 parametru więc za \(\displaystyle{ x_{3}}\) podstawiam parametr "p"
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1}=1-p \\ x_{2}=0 \\ x_{3}=p \\ x_{4}=1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&0&1&1 \left|2\\1&1&1&0 \left|1\\-1&1&-1&1 \left|0\\1&0&1&-1 \left|0\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{2}-W_{1}, W_{3}+W_{1}, W_{4}-W_{1} = \begin{bmatrix}1&0&1&1 \left|2\\0&1&0&-1 \left|-1\\0&1&0&2 \left|2\\0&0&0&-2 \left|-2\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{3}-W_{2} = \begin{bmatrix}1&0&1&1 \left|2\\0&1&0&-1 \left|-1\\0&0&0&3 \left|3\\0&0&0&-2 \left|-2\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{3} \cdot ( \frac{1}{3}), W_{4} \cdot (- \frac{1}{2}) = \begin{bmatrix}1&0&1&1 \left|2\\0&1&0&-1 \left|-1\\0&0&0&1 \left|1\\0&0&0&1 \left|1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{1}-W_{3}, W_{2}+W_{3} = \begin{bmatrix}1&0&1&0 \left|1\\0&1&0&0 \left|0\\0&0&0&1 \left|1\\0&0&0&1 \left|1\end{bmatrix}}\)
układ równań jest zależny od 1 parametru więc za \(\displaystyle{ x_{3}}\) podstawiam parametr "p"
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1}=1-p \\ x_{2}=0 \\ x_{3}=p \\ x_{4}=1 \end{cases}}\)
równianie macierzowe
A mozesz wyjasnic o co chodzi z tymi parematrami? Dzieki wielkie za pomoc
p.s. Jakie równania mozna w takim razie cramerem rozwiazac?
p.s. Jakie równania mozna w takim razie cramerem rozwiazac?
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
równianie macierzowe
Spróbuj odwrócić macierz główną układu
Następnie przemnóż macierz odwrotną przez kolumnę wyrazów wolnych
Macierz odwrotną można policzyć stosując metodę eliminacji Gaussa
\(\displaystyle{ \left[ A|I\right]-> \left[ I|A^{-1}\right]}\)
Elemety należy zerować przy pomocy operacji elementarnych
1. Dodanie wiersza do innego wiersza
2. Pomnożenie wiersza przez skalar różny od zera
3. Zamiana wierszy
Wyznacznik jest równy zero gdy jakiś wiersz jest kombinacją liniową innych wierszy
Gdy wyznacznik jest równy zero to liczymy
rzędy macierzy głównej i rozrzerzonej metodą eliminacji Gaussa (sprowadzamy macierz do postaci schodkowej)
Jeżeli rzędy są równe to wybieramy podmacierz kwadratową rzędu r
o niezerowym wyznaczniku niepotrzebne równania skreślamy a nadmiarowe niewiadome przenosimy
do kolumny wyrazów wolnych
Ponownie liczymy macierz odwrotną i mnożymy ją przez kolumnę wyrazów wolnych
Oczywiście można od razu zacząć od liczenia rzędów-- 27 maja 2009, 16:43 --
Rząd macierzy najlepiej liczyć metodą eliminacji Gaussa
Gdy rzędy są równe wybieramy macierz kwadratową o stopniu równym rzędowi
oraz o niezerowym wyznaczniku
Niepotrzebne równania skreślamy a nadmiarowe niewiadome przenosimy do kolumny wyrazów wolnych
Obliczamy wyznacznik głowny tej macierzy oraz wyznaczniki macierzy powstałych z wstawienia do i tej kolumny kolumny wyrazów wolnych
Następnie przemnóż macierz odwrotną przez kolumnę wyrazów wolnych
Macierz odwrotną można policzyć stosując metodę eliminacji Gaussa
\(\displaystyle{ \left[ A|I\right]-> \left[ I|A^{-1}\right]}\)
Elemety należy zerować przy pomocy operacji elementarnych
1. Dodanie wiersza do innego wiersza
2. Pomnożenie wiersza przez skalar różny od zera
3. Zamiana wierszy
Wyznacznik jest równy zero gdy jakiś wiersz jest kombinacją liniową innych wierszy
Gdy wyznacznik jest równy zero to liczymy
rzędy macierzy głównej i rozrzerzonej metodą eliminacji Gaussa (sprowadzamy macierz do postaci schodkowej)
Jeżeli rzędy są równe to wybieramy podmacierz kwadratową rzędu r
o niezerowym wyznaczniku niepotrzebne równania skreślamy a nadmiarowe niewiadome przenosimy
do kolumny wyrazów wolnych
Ponownie liczymy macierz odwrotną i mnożymy ją przez kolumnę wyrazów wolnych
Oczywiście można od razu zacząć od liczenia rzędów-- 27 maja 2009, 16:43 --
Takie gdy rząd macierzy głównej jest równy rzędowi macierzy rozszerzonejsmola1987 pisze:A mozesz wyjasnic o co chodzi z tymi parematrami? Dzieki wielkie za pomoc
p.s. Jakie równania mozna w takim razie cramerem rozwiazac?
Rząd macierzy najlepiej liczyć metodą eliminacji Gaussa
Gdy rzędy są równe wybieramy macierz kwadratową o stopniu równym rzędowi
oraz o niezerowym wyznaczniku
Niepotrzebne równania skreślamy a nadmiarowe niewiadome przenosimy do kolumny wyrazów wolnych
Obliczamy wyznacznik głowny tej macierzy oraz wyznaczniki macierzy powstałych z wstawienia do i tej kolumny kolumny wyrazów wolnych
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
równianie macierzowe
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&0&1&1 \left|2\\1&1&1&0 \left|1\\-1&1&-1&1 \left|0\\1&0&1&-1 \left|0\end{bmatrix}}\)smola1987 pisze:A moglbys pokazac na tym przykladzie to co napisales? Bylbym wdzieczny
\(\displaystyle{ W_{2}-W_{1}, W_{3}+W_{1}, W_{4}-W_{1} = \begin{bmatrix}1&0&1&1 \left|2\\0&1&0&-1 \left|-1\\0&1&0&2 \left|2\\0&0&0&-2 \left|-2\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{3}-W_{2} = \begin{bmatrix}1&0&1&1 \left|2\\0&1&0&-1 \left|-1\\0&0&0&3 \left|3\\0&0&0&-2 \left|-2\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{3} \cdot ( \frac{1}{3}), W_{4} \cdot (- \frac{1}{2}) = \begin{bmatrix}1&0&1&1 \left|2\\0&1&0&-1 \left|-1\\0&0&0&1 \left|1\\0&0&0&1 \left|1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{1}-W_{3}, W_{2}+W_{3} = \begin{bmatrix}1&0&1&0 \left|1\\0&1&0&0 \left|0\\0&0&0&1 \left|1\\0&0&0&1 \left|1\end{bmatrix}}\)
Ponieważ dwa ostatnie wiersze są równe jeden z nich wykreślamy
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&0&1&0 \left|1\\0&1&0&0 \left|0\\0&0&0&1 \left|1 \end{bmatrix}}\)
Rzędy macierzy rozszerzonej oraz macierzy głównej są równe więc
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}0&1&1 \left|2-x_{1}\\1&1&0 \left|1-x_{1}\\1&-1&1 \left|x_{1}\end{bmatrix}}\)
Liczymy macierz odwrotną macierzy
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}0&1&1 \\1&1&0 \\1&-1&1\end{bmatrix}}\)
Macierz odwrotna wynosi
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}- \frac{1}{3} & \frac{2}{3} & \frac{1}{3} \\ \frac{1}{3} & \frac{1}{3} & -\frac{1}{3} \\ \frac{2}{3} & -\frac{1}{3} & \frac{1}{3} \end{bmatrix}}\)
Teraz wystarczy pomnożyć macierz odwrotną przez kolumnę wyrazów wolnych