Współrzędne wektora

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Lokaty Lokacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 16 lis 2008, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bestwina
Podziękował: 7 razy

Współrzędne wektora

Post autor: Lokaty Lokacz »

Bardzo prosze o pomoc:

Wyznacz współrzędne wektora \(\displaystyle{ \alpha}\) przestrzeni
\(\displaystyle{ K ^{n}}\) w bazie B

\(\displaystyle{ n=2, K=Z _{2} , B=([1 1], [0 1]) , \alpha = [1 0]}\)
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Współrzędne wektora

Post autor: BettyBoo »

Z definicji szukamy a i b takich, żeby a[11]+b[01]=[10]. No to widać, że a=b=1, czyli \(\displaystyle{ \alpha=[11]_B}\)

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ