obliczyć wyznacznik z literami
- mik12v
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 8 gru 2008, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 14 razy
obliczyć wyznacznik z literami
Witam, proszę o pomoc w obliczeniu tego wyznacznika, nie wiem co z czym pomnożyć i skrócić:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&1&1\\a&b&c&d\\a^2&b^2&c^2&d^2\\a^3&b^3&c^3&d^3\end{array}\right]}\)
Za pomoc z góry dziękuję.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&1&1\\a&b&c&d\\a^2&b^2&c^2&d^2\\a^3&b^3&c^3&d^3\end{array}\right]}\)
Za pomoc z góry dziękuję.
obliczyć wyznacznik z literami
Wskazowka:
za pomocą tej pierwszej jedynki w pierwszym wierszu wyzeruj \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ a ^{2}}\) i \(\displaystyle{ a^{3}}\)
pozniej w drugim wierszu w drugiej kolumnie bedziesz mial:\(\displaystyle{ b-a}\) . Zrob z tego jedynke i wyzeruj wszystko co stoi pod tym wyrazem. Doprowadz macierz do postaci trojkątnej dolnej/gornej. No i wtedy bedziesz widzial jaki jest wyznacznik.
za pomocą tej pierwszej jedynki w pierwszym wierszu wyzeruj \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ a ^{2}}\) i \(\displaystyle{ a^{3}}\)
pozniej w drugim wierszu w drugiej kolumnie bedziesz mial:\(\displaystyle{ b-a}\) . Zrob z tego jedynke i wyzeruj wszystko co stoi pod tym wyrazem. Doprowadz macierz do postaci trojkątnej dolnej/gornej. No i wtedy bedziesz widzial jaki jest wyznacznik.
-
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lost Hope
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 502 razy
obliczyć wyznacznik z literami
To jest klasyczy wyznacznik i wynosi:
\(\displaystyle{ (a-b)(a-c)(a-d)(b-c)(b-d)(c-d)}\)
Wystarczy odjac pierwsza kolumne od pozostalych, rozwinac wzgledem pierwszego wiersza.
\(\displaystyle{ (a-b)(a-c)(a-d)(b-c)(b-d)(c-d)}\)
Wystarczy odjac pierwsza kolumne od pozostalych, rozwinac wzgledem pierwszego wiersza.
Ostatnio zmieniony 23 maja 2009, o 13:13 przez xiikzodz, łącznie zmieniany 1 raz.
- mik12v
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 8 gru 2008, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 14 razy
obliczyć wyznacznik z literami
Domyśliłem się ze chodzi o wyzerowanie prze pierwsza jedynkę, wcześniej już własnie doszedłem do takiej postaci
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&1&1\\0&b-a&c-a&d-a\\0&b^2-ab&c^2-ac&d^2-ad\\0&b^3-ab^2&c^3-ac^2&d^3-ad^2\end{array}\right]}\)
No i potem próbowałem robić to metodą Sarrusa wzglęgem jedynki z pierwszej kolumny i pierwszego rzędu, ale niestety wychodzi strasznie dużo mnożenia i wszystko się miesza :/...Miodzio jak doprowadzić to do tej postaci trójkątnej?? Nie widziałem jeszcze żadnego przykładu z czymś takim więc nie bardzo wiem :/...
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&1&1\\0&b-a&c-a&d-a\\0&b^2-ab&c^2-ac&d^2-ad\\0&b^3-ab^2&c^3-ac^2&d^3-ad^2\end{array}\right]}\)
No i potem próbowałem robić to metodą Sarrusa wzglęgem jedynki z pierwszej kolumny i pierwszego rzędu, ale niestety wychodzi strasznie dużo mnożenia i wszystko się miesza :/...Miodzio jak doprowadzić to do tej postaci trójkątnej?? Nie widziałem jeszcze żadnego przykładu z czymś takim więc nie bardzo wiem :/...
obliczyć wyznacznik z literami
Drugi wiersz podziel przez \(\displaystyle{ b-a}\) No i znowu masz jedynkę(drugi wyraz w drugim wierszu) No i znowu zerujesz to co jest pod tą jedynką
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
obliczyć wyznacznik z literami
Teraz sytuacja jest już przyjemna: rozwiń względem pierwszej kolumny, a następnie w otrzymanym wyznaczniku trzeciego stopnia wyciągnij przed wyznacznik z każdej kolumny wspólny czynnik.
- mik12v
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 8 gru 2008, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 14 razy
obliczyć wyznacznik z literami
Jeśli dobrze zrozumiałem to idąc twoimi krokami wychodzi coś takiego:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&1&1\\0&1& \frac{c-a}{b-a} & \frac{d-a}{b-a} \\0&0&c^2-b^2+ab-ac&d^2-b^2+ab-ad\\0&b^3-ab^2&c^3-ac^2&d^3-ad^2\end{array}\right]}\)
I dalej znów jestem zielony p.s strasznie opornie mi to wychodzi :/
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&1&1\\0&1& \frac{c-a}{b-a} & \frac{d-a}{b-a} \\0&0&c^2-b^2+ab-ac&d^2-b^2+ab-ad\\0&b^3-ab^2&c^3-ac^2&d^3-ad^2\end{array}\right]}\)
I dalej znów jestem zielony p.s strasznie opornie mi to wychodzi :/
obliczyć wyznacznik z literami
Przyklad jest po prostu taki beznadziejny. Nie wiem czy ten moj sposob jest taki genialny....
Nie wiem czy warto jest to robic W TEN SPOSOB dalej. Zastosuj sie do rady Wasilewskiego lepiej. Myslałem, że moim sposobem wyjdzie , ale raczej nie....
Nie wiem czy warto jest to robic W TEN SPOSOB dalej. Zastosuj sie do rady Wasilewskiego lepiej. Myslałem, że moim sposobem wyjdzie , ale raczej nie....
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
obliczyć wyznacznik z literami
To jest wyznacznik Vandermonde
Paragraf 9
Kod: Zaznacz cały
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1102.pdf
Paragraf 9
Ostatnio zmieniony 23 maja 2009, o 13:46 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 1 raz.
- mik12v
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 8 gru 2008, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 14 razy
obliczyć wyznacznik z literami
xiikzodz dobrze to zrobiła, ale mogłabyś wytłumaczyć konkretnie jak?? Bo wiem że wynik masz dobry...
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
obliczyć wyznacznik z literami
A już najlepszy pomysł to poszukać w jakiejś książce albo w sieci o wyznaczniku Vandermonde'a, jak to zasugerował mariuszm.