przecięcie płaszczyzny

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
K4rol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 7 razy

przecięcie płaszczyzny

Post autor: K4rol »

dwie płaszczyzny

\(\displaystyle{ x+y-2z=1}\)

\(\displaystyle{ x+3y-z=4}\)

przecianają się wzdłuż prostej l. na prostej l wyznacz punkt A najbliższy punktowi B(1,0,1)

no to dałem

\(\displaystyle{ x=0 \Rightarrow y=\frac{5}{7}\ z=-\frac{13}{7}}\)

\(\displaystyle{ m_{1}\times m_{2}=(6,-6,0)}\)

jak dalej to począć?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

przecięcie płaszczyzny

Post autor: BettyBoo »

Ponieważ punkt B nie leży na prostej l, to punktem najbliższym punktowi B jest jego rzut na prostą l.
Aby go znaleźć najłatwiej skonstruować płaszczyznę K prostopadłą do podanej prostej i zawierająca punkt B. Wtedy szukanym rzutem będzie punkt wspólny l i K.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ