Wyznaczanie macierzy X z równania macierzowego.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
nielot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 22 maja 2009, o 21:00
Płeć: Kobieta

Wyznaczanie macierzy X z równania macierzowego.

Post autor: nielot »

Witam! Mam problem z równaniem macierzowym i bardzo liczę na Waszą pomoc.
Treść zadania jest następująca:

Wyznacz macierz \(\displaystyle{ X}\) z równania macierzowego \(\displaystyle{ AX=B-X}\), dla
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} 2&0\\0&2\end{bmatrix}}\) i \(\displaystyle{ B=\begin{bmatrix} 3\\4\end{bmatrix}}\).

Chodzi o to, że w pewnym momencie powinnam pomnożyć dwie macierze, jednakże są one różnego wymiaru. Jest to dla mnie dosyć problematyczne, aczkolwiek niezbędne do zaliczenia egzaminu: na każdym jest analogiczne zadanie.

Dziękuję.
miodzio1988

Wyznaczanie macierzy X z równania macierzowego.

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ AX=B-X}\)
\(\displaystyle{ AX+X=B}\)
\(\displaystyle{ (A+I)X=B}\)
teraz lepiej?
nielot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 22 maja 2009, o 21:00
Płeć: Kobieta

Wyznaczanie macierzy X z równania macierzowego.

Post autor: nielot »

miodzio1988 pisze:\(\displaystyle{ AX=B-X}\)
\(\displaystyle{ AX+X=B}\)
\(\displaystyle{ (A+I)X=B}\)
teraz lepiej?

Dziękuję!

Oczywiście już sobie radzę.
ODPOWIEDZ