odległość między prostymi
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 7 razy
odległość między prostymi
\(\displaystyle{ A(1,2,1)\ B(3,-1,2)\ \in l_{1}}\)
\(\displaystyle{ C(1,0,2)\ D(2,1,3)\ \in l_{2}}\)
wyznacz odległść między prostami \(\displaystyle{ l_{1}\ l_{2}}\)
czy mogę zbadać odległość między dwoma punktami? np A a C? jeśli nie to nie wiem jak to zrobić..
\(\displaystyle{ C(1,0,2)\ D(2,1,3)\ \in l_{2}}\)
wyznacz odległść między prostami \(\displaystyle{ l_{1}\ l_{2}}\)
czy mogę zbadać odległość między dwoma punktami? np A a C? jeśli nie to nie wiem jak to zrobić..
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
odległość między prostymi
Z definicji A definicja jest taka, że to najmniejsza z odległości między dowolnie wybranymi punktami tych prostych.
Piszesz najpierw równania prostych i sprawdzasz ich wzajemne położenie.
1) proste się pokrywają lub przecinają - odległość jest równa 0
2) proste są równoległe, ale się nie pokrywają - wtedy odległość między nimi jest równa odległości jednej prostej od dowolnego punktu na drugiej prostej
3) proste są skośne - wtedy tworzysz płaszczyznę zawierającą jedną prostą i równoległą do drugiej (aby to zrobić wystarczy zauważyć, że wektor normalny tej płaszczyzny jest równoległy do iloczynu wektorowego wektorów kierunkowych prostych). Wówczas odległość prostych to odległość między tą płaszczyzną i dowolnym punktem na drugiej prostej.
Pozdrawiam.
Piszesz najpierw równania prostych i sprawdzasz ich wzajemne położenie.
1) proste się pokrywają lub przecinają - odległość jest równa 0
2) proste są równoległe, ale się nie pokrywają - wtedy odległość między nimi jest równa odległości jednej prostej od dowolnego punktu na drugiej prostej
3) proste są skośne - wtedy tworzysz płaszczyznę zawierającą jedną prostą i równoległą do drugiej (aby to zrobić wystarczy zauważyć, że wektor normalny tej płaszczyzny jest równoległy do iloczynu wektorowego wektorów kierunkowych prostych). Wówczas odległość prostych to odległość między tą płaszczyzną i dowolnym punktem na drugiej prostej.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 7 razy
odległość między prostymi
ta właśnie zauważyłem że coś tu nie tak
te proste są skośne, więc odległość mógłbym wyliczyć z
\(\displaystyle{ d=\frac{||(m_{1}\times m_{2}) \cdot (r_{2}-r_{1})||}{||m_{1}m_{2}||}}\)
gdzie
\(\displaystyle{ r_{2}-r_{1}=\vec{AC}}\)
edit:
hm... chyba jednak są prostopadłe :>
czyli:
\(\displaystyle{ m_{1}\cdot m_{2}=0}\)
\(\displaystyle{ l_{1}\perp l_{2}}\)
\(\displaystyle{ d(l_{1},l_{2})=0}\)
czy tak?
te proste są skośne, więc odległość mógłbym wyliczyć z
\(\displaystyle{ d=\frac{||(m_{1}\times m_{2}) \cdot (r_{2}-r_{1})||}{||m_{1}m_{2}||}}\)
gdzie
\(\displaystyle{ r_{2}-r_{1}=\vec{AC}}\)
edit:
hm... chyba jednak są prostopadłe :>
czyli:
\(\displaystyle{ m_{1}\cdot m_{2}=0}\)
\(\displaystyle{ l_{1}\perp l_{2}}\)
\(\displaystyle{ d(l_{1},l_{2})=0}\)
czy tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
odległość między prostymi
Położenie prostych a kąt między nimi to dwie odrębne sprawy. Proste prostopadłe mogą się przecinać, ale nie muszą, mogą być też skośne.
To, co pisałam o prostych skośnych to definicja odległości prostych skośnych. Jeśli możesz korzystać z tego wzoru powyżej to fajnie, ale on tak nie wygląda W mianowniku powinna być długość iloczynu wektorowego, a w liczniku zwykły moduł.
Wzór powstał ze wzoru na rzut wektora na wektor.
Pozdrawiam.
To, co pisałam o prostych skośnych to definicja odległości prostych skośnych. Jeśli możesz korzystać z tego wzoru powyżej to fajnie, ale on tak nie wygląda W mianowniku powinna być długość iloczynu wektorowego, a w liczniku zwykły moduł.
Wzór powstał ze wzoru na rzut wektora na wektor.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 7 razy
odległość między prostymi
BettyBoo, hmm...
to czy prawdą jest że:
\(\displaystyle{ l_{1}\perp l_{2} \Leftrightarrow m_{1}\perp m_{2} \Leftrightarrow m_{1}\cdot m_{2}=0}\)
?
to czy prawdą jest że:
\(\displaystyle{ l_{1}\perp l_{2} \Leftrightarrow m_{1}\perp m_{2} \Leftrightarrow m_{1}\cdot m_{2}=0}\)
?
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
odległość między prostymi
Tak, to prawda, ale to nadal nie ma nic wspólnego z odległością.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 7 razy
odległość między prostymi
a.. chyba chwytam.. to że są prostopadłe nie znaczy że się przecinają tak? bo przecie tu jest trójwymiar, a ja przywykłem tylko do XY ;]BettyBoo pisze: 1) proste się pokrywają lub przecinają - odległość jest równa 0
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 7 razy
odległość między prostymi
BettyBoo, to mogłabyś jeszcze ten wzór napisać? bo jak czytam Twego posta, i porównuje do tego co mieliśmy na wykładzie, to nie widzę czegoś podobnego :/
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
odległość między prostymi
Powiedz raczej, że porównujesz do tego, co Ty zapisałeś na wykładzie
\(\displaystyle{ d=\frac{|(m_{1}\times m_{2}) \cdot (r_{2}-r_{1})|}{||m_{1}\times m_{2}||}}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ d=\frac{|(m_{1}\times m_{2}) \cdot (r_{2}-r_{1})|}{||m_{1}\times m_{2}||}}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 7 razy
odległość między prostymi
i to jest wzór na odległość dwóch prostych prostopadłych tak? słowo że nie miałem tego na wykładzie.. nasz profesor ostatnio lubi dawać w pr. domowych to czego jeszcze nie było na wykładzie :>
czyli:
\(\displaystyle{ d=\frac{||((2,-3,1)\times (1,1,1))\cdot (1-1,0-2,2-1)||}{||(2,-3,1)\times (1,1,1)||}=\frac{7}{\sqrt{42}}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ d=\frac{||((2,-3,1)\times (1,1,1))\cdot (1-1,0-2,2-1)||}{||(2,-3,1)\times (1,1,1)||}=\frac{7}{\sqrt{42}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
odległość między prostymi
Nie, to jest wzór na odległość prostych skośnych. Zapomnij wreszcie o tej prostopadłości
Już się zgubiłam - to w końcu miałeś ten wzór na wykładzie czy nie? Bo coś kręcisz...
Wynik masz dobrze.
Pozdrawiam.
Już się zgubiłam - to w końcu miałeś ten wzór na wykładzie czy nie? Bo coś kręcisz...
Wynik masz dobrze.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 7 razy
odległość między prostymi
BettyBoo, hehee
ODLEGŁOŚĆ DWÓCH PROSTYCH SKOŚNYCH
\(\displaystyle{ d=\frac{||(m_{1}\times m_{2})\cdot (r_{2}-r_{1})||}{||m_{1}m_{2}||}}\)
taki wzór mam z wykładu tyle że to na proste skośne.. a te przecież są prostopadłe!!:>
ODLEGŁOŚĆ DWÓCH PROSTYCH SKOŚNYCH
\(\displaystyle{ d=\frac{||(m_{1}\times m_{2})\cdot (r_{2}-r_{1})||}{||m_{1}m_{2}||}}\)
taki wzór mam z wykładu tyle że to na proste skośne.. a te przecież są prostopadłe!!:>
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
odległość między prostymi
No normalnie się załamię zaraz Uparciuszek z Ciebie.
Notuj uważniej i odczep się od tej prostopadłości
Poprawny wzór zapisałam Ci 4 posty wyżej.
Pozdrawiam.
Notuj uważniej i odczep się od tej prostopadłości
Poprawny wzór zapisałam Ci 4 posty wyżej.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 7 razy
odległość między prostymi
argh.. źle przepisałem :O wzór mam taki:
\(\displaystyle{ d=\frac{|(m_{1}\times m_{2})\cdot (r_{2}-r_{1})|}{||m_{1}m_{2}||}}\)
czy słusznie jeśli stwierdzę, że źle przepisałem wzór? :> że w mianowniku ma być iloczyn wektorowy, a nie skalarny?
\(\displaystyle{ d=\frac{|(m_{1}\times m_{2})\cdot (r_{2}-r_{1})|}{||m_{1}m_{2}||}}\)
czy słusznie jeśli stwierdzę, że źle przepisałem wzór? :> że w mianowniku ma być iloczyn wektorowy, a nie skalarny?