odległość punktu

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
K4rol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 7 razy

odległość punktu

Post autor: K4rol »

Wyznacz odległość punktu \(\displaystyle{ O(0,0,0)}\) od prostej \(\displaystyle{ l}\) przechodzącej przez punkty \(\displaystyle{ A(-2,1,3)\ B(1,2,4)}\). Na prostej \(\displaystyle{ l}\) wyznacz punkt najbliższy punktowi \(\displaystyle{ O(0,0,0)}\)

\(\displaystyle{ \frac{x+2}{3}=\frac{y-1}{1}=\frac{z-3}{1}}\)

\(\displaystyle{ m=(3,1,1)}\)

\(\displaystyle{ P_{0}=(-2,1,3)}\)

\(\displaystyle{ d=\frac{\parallel(3,1,1)\times (2,-1,-3)\parallel}{\parallel(-2,1,3)\parallel}=\sqrt{\frac{75}{7}}}\)

co z tym najbliższym punktem?
crimlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 39 razy

odległość punktu

Post autor: crimlee »

punkt najbliższy w tym wypadku to będzie punkt przeciecia się prostej \(\displaystyle{ l}\) z prostą do niej prostopadłą przechodzącą przez początek układy współrzędnych tj \(\displaystyle{ (0,0,0)}\)
K4rol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 7 razy

odległość punktu

Post autor: K4rol »

mhm.. no i wtedy wektor kierunkowy będzie prostopadły do wektora \(\displaystyle{ m}\), ale jak go wyznaczyć?
AdamF
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 27 lis 2006, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skrbeńsko
Podziękował: 5 razy

odległość punktu

Post autor: AdamF »

wyznacz sobie plaszczyzne prostopadla do prostej i przechodzacej przez pkt O.
Pozniej wyznacz punkt wspolny plaszczyzny i prostej i bedziesz mial te 2 punkty.
ta plaszczyzna chyba bedzie: 3x+y+z=0
i pozniej podstaw x , y i z z rownania prostej i wyznaczysz z tego sobie ten punkt przeciecia
K4rol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 7 razy

odległość punktu

Post autor: K4rol »

hmmm... ale gdzie mam wstawić te xyz?

mam równanie prostej:

\(\displaystyle{ \frac{x+2}{3}=\frac{y-1}{1}=\frac{z-3}{1}}\)

\(\displaystyle{ \pi:\ 3x+y+z=0}\)

płaszczyzna przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ 0}\)

edit:

już wiem, nvm ;]
ODPOWIEDZ