Wektory prostopadle i rownolegle

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Migdalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 maja 2009, o 19:42
Płeć: Kobieta

Wektory prostopadle i rownolegle

Post autor: Migdalek »

Wyznacz paramert m tak aby wektory v = [2,-m+1 ] i w =[2m-1,m] byly
a. równolegle
b. prostopadłe
Prosze o dokladnie rozwiazanie. Z gory dziekuje
miodzio1988

Wektory prostopadle i rownolegle

Post autor: miodzio1988 »

Migdalek pisze:Wyznacz paramert m tak aby wektory v = [2,-m+1 ] i w =[2m-1,m] byly
a. równolegle
b. prostopadłe
Prosze o dokladnie rozwiazanie. Z gory dziekuje
wektory maja inne wymiary? Na pewno?
b) slyszalas o iloczynie skalarnym?
a) kiedy wektory sa rownolegle, e?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Wektory prostopadle i rownolegle

Post autor: Crizz »

Warunek prostopadłości dwóch wektorów \(\displaystyle{ [a_{1},b_{1}],[a_{2},b_{2}]}\):
\(\displaystyle{ a_{1}a_{2}+b_{1}b_{2}=0}\)

Warunek równoległości dwóch wektorów \(\displaystyle{ [a_{1},b_{1}],[a_{2},b_{2}]}\):
\(\displaystyle{ a_{1}b_{2}-a_{2}b_{1}=0}\)
Migdalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 maja 2009, o 19:42
Płeć: Kobieta

Wektory prostopadle i rownolegle

Post autor: Migdalek »

w=[2m-1,m] i v = [2,-m+1]
Znam te wzory chodzi tylko o to ze potem wychodza mi liczby 4 stopnia i nie umiem tego rozlozyc .;/
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Wektory prostopadle i rownolegle

Post autor: Crizz »

Nie kłam W żadnym przypadku nie wychodzi równanie czwartego stopnia, wymnóż jeszcze raz.
Migdalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 maja 2009, o 19:42
Płeć: Kobieta

Wektory prostopadle i rownolegle

Post autor: Migdalek »

a wymnozyles ? to moze mi pokazesz jak
miodzio1988

Wektory prostopadle i rownolegle

Post autor: miodzio1988 »

No chyba nie chcesz zebysmy mnozyli za Ciebie, nie?
Migdalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 maja 2009, o 19:42
Płeć: Kobieta

Wektory prostopadle i rownolegle

Post autor: Migdalek »

to moze mnie oswiecicie ile wam wyszlo ?!
miodzio1988

Wektory prostopadle i rownolegle

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ 2(2m-1)+m(1-m)=...}\)


Gdzie masz 4 stopien?
Migdalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 maja 2009, o 19:42
Płeć: Kobieta

Wektory prostopadle i rownolegle

Post autor: Migdalek »

jak obliczalismy rownoleglosc to tam wyszlo mi rownanie 4 stopnia
miodzio1988

Wektory prostopadle i rownolegle

Post autor: miodzio1988 »

Pokaz. Zaraz Ci pokaze ze nie umiesz mnozyc.
ODPOWIEDZ