równanie prostej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
K4rol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 7 razy

równanie prostej

Post autor: K4rol »

..przechodzącej przez punkty:
\(\displaystyle{ A(3,-2,7)\\
B(13,3,-8)}\)

czy to będzie:

\(\displaystyle{ (x,y,z)=(3,-2,7)+(13-3,3-(-2),-8-(-7)) t}\)

?

edit:

zapomniałem dodać że trzeba wyznaczyć punkt w którym przecina ta prosta płaszczyznę \(\displaystyle{ Oxz}\)

no to wiadomo że \(\displaystyle{ y=0}\)

\(\displaystyle{ \frac{x-3}{10}=\frac{y+2}{5}=\frac{z-7}{-15}}\)

czyli mam wstawić za y 0?

i wtedy dostałbym \(\displaystyle{ \frac{2}{5}=\frac{x-3}{10}=\frac{z-7}{-15}}\)

i z tego wyliczyć wspólrzędne punktu \(\displaystyle{ (x,0,z)}\) ?
Ostatnio zmieniony 19 maja 2009, o 15:58 przez K4rol, łącznie zmieniany 3 razy.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

równanie prostej

Post autor: BettyBoo »

Tak. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ