Macierz odwrotna
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 14 wrz 2004, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dzów
- Podziękował: 7 razy
Macierz odwrotna
Jak policzyć macierz odwrotną macierzy 4x4 ? Macierzy 3x3 potrafię. Czy ktoś mógłby wyjaśnić co się robi w przypadku macierzy większej niż 3x3?
- PawelJan
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
- Pomógł: 209 razy
Macierz odwrotna
Tak samo: liczysz wyznacznik, jeśli różny od zera to można macierz odwrócić, tworzysz macierz dopełnień algebraicznych, mnożysz przez odwrotność wyznacznika, transponujesz i gotowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 14 wrz 2004, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dzów
- Podziękował: 7 razy
Macierz odwrotna
Jeśli mam np.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&3&4\\5&6&7&8\\9&10&11&12\\13&14&15&16\end{array}\right]}\)
To dopełnienie algebraiczne jak wygląda ?
1+1=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}6&7&8\\10&11&12\\14&15&16\end{array}\right]}\) ?
I co dalej z tym zrobić? Prosiłbym o jakiś przykład...
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&3&4\\5&6&7&8\\9&10&11&12\\13&14&15&16\end{array}\right]}\)
To dopełnienie algebraiczne jak wygląda ?
1+1=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}6&7&8\\10&11&12\\14&15&16\end{array}\right]}\) ?
I co dalej z tym zrobić? Prosiłbym o jakiś przykład...
- PawelJan
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
- Pomógł: 209 razy
Macierz odwrotna
Dopełnienie algebraiczne elementu ij macierzy to minor tego elementu pomnożony przez (-1)^(i+j). Minor elementu ij macierzy to wyznacznik macierzy powstałej z wyjściowej poprzez skreślenie i-tego wiersza oraz j-tej kolumny, czyli w Twoim przypadku dla elementu 1,1 minorem jest wyznacznik macierzy 3x3 stojącej w lewym dolnym rogu macierzy wyjściowej, tak, jak napisałeś. Z czym masz teraz problem? Z policzeniem tego wyznacznika?
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 14 wrz 2004, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dzów
- Podziękował: 7 razy
Macierz odwrotna
Czyli licze wyznacznik z tego 1+1 (np.) np. metodą Sarusa? A ile ich będzie dla 4x4 ? Oraz co później z tymi wyznacznikami zrobić? Dodać je ?
- PawelJan
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
- Pomógł: 209 razy
Macierz odwrotna
Nie. Wyznaczników będzie tyle, ile masz elementów w macierzy, czyli 16.
Ty masz wyznaczniki 3x3 i owszem, możesz je policzyć metodą Sarrusa, gdy będą to wyzn. 4x4 (w macierzy 5x5) no to trzeba pomyśleć nad rozwiązaniem (np. rozwinięcie Laplace'a).
Każdy policzony wyznacznik wstawiasz na miejsce elementu, dla którego był liczony (czyli ten pierwszy na miejscu 1,1) i mnożysz jeszcze przez minus jeden podniesione do potęgi, którą jedt suma nru wiersza i nru kolumny danego elementu, czyli pierwszy ten wyznacznik mnożysz przez (-1)^(1+1)=1.
Poczytaj sobie o odwracaniu macierzy.
Ty masz wyznaczniki 3x3 i owszem, możesz je policzyć metodą Sarrusa, gdy będą to wyzn. 4x4 (w macierzy 5x5) no to trzeba pomyśleć nad rozwiązaniem (np. rozwinięcie Laplace'a).
Każdy policzony wyznacznik wstawiasz na miejsce elementu, dla którego był liczony (czyli ten pierwszy na miejscu 1,1) i mnożysz jeszcze przez minus jeden podniesione do potęgi, którą jedt suma nru wiersza i nru kolumny danego elementu, czyli pierwszy ten wyznacznik mnożysz przez (-1)^(1+1)=1.
Poczytaj sobie o odwracaniu macierzy.
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 14 wrz 2004, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dzów
- Podziękował: 7 razy
Macierz odwrotna
Ok już rozumiem - a dla potęgi 1+2 już będzie -1. A jeszcze jedno pytanie : minory robie w sposób : 1,1 / 1,2 / 1,3 / 1,4 , następnie 2,1 / ... tak ? (tj usuwanie wiersza,kolumny ) ?
- PawelJan
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
- Pomógł: 209 razy
Macierz odwrotna
Usuwanie?
Liczysz dopełnienia algebraiczne /w szczególności minory/ dla każdego elementu i zastępujesz dany element tym dopełnieniem.
Jedyna co "usuwasz", tzn. "wirtualnie" skreślasz sobie w myśli czy na kartce wiersz i kolumnę, do których należy element, dla którego w danej chwili liczysz dopełnienie.
Liczysz dopełnienia algebraiczne /w szczególności minory/ dla każdego elementu i zastępujesz dany element tym dopełnieniem.
Jedyna co "usuwasz", tzn. "wirtualnie" skreślasz sobie w myśli czy na kartce wiersz i kolumnę, do których należy element, dla którego w danej chwili liczysz dopełnienie.
- PawelJan
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
- Pomógł: 209 razy
Macierz odwrotna
Jeżeli chodzi Ci o kolejność /bo nie wiem, o co Ci chodzi/ to jest dowolna, wcześniejszy ruch nie wpływa na następny, cały czas wracasz do macierzy wyjściowej licząc dopełnienia, dopiero w macierzy dopełnień wpisujesz te dopełnienia na miejsca elementów.
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 14 wrz 2004, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dzów
- Podziękował: 7 razy
Macierz odwrotna
W książce spotkałem się, że dla macierzy 4x4 są minory : 1,1 / 2,3 / 3,4 / 4,3 to dobrze? Takie robić ?
- PawelJan
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
- Pomógł: 209 razy
Macierz odwrotna
Dla każdej macierzy minorów jest tyle co elementów bo dla każdego z nich je liczysz!