1. znaleźć macierz odwrotną do macierzy \(\displaystyle{ X=A*A^T - 2E}\) jesli
A=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&1&1\\0&1&2\end{array}\right]}\)
wyszło mi: \(\displaystyle{ X^{-1}=1/3 \left[\begin{array}{ccc}1&-1\\-1&4/3\end{array}\right]}\)
2. znaleźć macierz X spełniającą równanie : \(\displaystyle{ A*X*B=E}\) jeśli
A=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3&4\\3&-5\end{array}\right]}\)
B=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-1&2\\3&-5\end{array}\right]}\)
wyszło mi:
X=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}37/27&14/27\\2/9&1/9\end{array}\right]}\)
równanie macierzy do sprawdzenia
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
równanie macierzy do sprawdzenia
2 ok, w pierwszym masz niepotrzebnie 1/3 przed macierzą.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
równanie macierzy do sprawdzenia
W pierwszym niepotrzebnie wyciągnąłeś
\(\displaystyle{ 1/3}\)
przed macierz
reszta jest w porządku
Obydwa zadania sprowadzają się do mnożenia macierzy oraz do
odwracania macierzy
Jeśli chodzi o mnożenie macierzy
to element iloczynu macierzy jest sumą iloczynów elementów wiersza pierwszej macierzy
i kolumny drugiej macierzy (krótko mówiąc mnożymy wiersz przez kolumnę)
Jeśli chodzi o odwracanie macierzy
to można zastosować eliminację Gaussa
\(\displaystyle{ \left[ A|E\right]-> \left[ E|A^{-1}\right]}\)
Operacje elementarne na wierszach
1. Zamiana wybranych wierszy
2. Dodanie wiersza do innego wiersza dowolną liczbę razy
3. Pomnożenie wiersza przez skalar różny od zera
Powyższe operacje nie zmieniają macierzy odwrotnej
Operacje elementarne kontynuujemy dopóki nie sprowadzimy
macierzy odwracanej do macierzy jednostkowej
Macierz dołączona przybierze postać macierzy odwrotnej
\(\displaystyle{ 1/3}\)
przed macierz
reszta jest w porządku
Obydwa zadania sprowadzają się do mnożenia macierzy oraz do
odwracania macierzy
Jeśli chodzi o mnożenie macierzy
to element iloczynu macierzy jest sumą iloczynów elementów wiersza pierwszej macierzy
i kolumny drugiej macierzy (krótko mówiąc mnożymy wiersz przez kolumnę)
Jeśli chodzi o odwracanie macierzy
to można zastosować eliminację Gaussa
\(\displaystyle{ \left[ A|E\right]-> \left[ E|A^{-1}\right]}\)
Operacje elementarne na wierszach
1. Zamiana wybranych wierszy
2. Dodanie wiersza do innego wiersza dowolną liczbę razy
3. Pomnożenie wiersza przez skalar różny od zera
Powyższe operacje nie zmieniają macierzy odwrotnej
Operacje elementarne kontynuujemy dopóki nie sprowadzimy
macierzy odwracanej do macierzy jednostkowej
Macierz dołączona przybierze postać macierzy odwrotnej