wyznaczyc wspolczynnik przy x^2
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kielce
- Podziękował: 29 razy
wyznaczyc wspolczynnik przy x^2
Jak w temacie, mam znaleźc współczynnik przy x^2, kompletnie nie mam pojęcia jak się do tego zabrac:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}x&1&2&3\\1&x&3&2\\3&1&x&2\\5&3&1&x\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}x&1&2&3\\1&x&3&2\\3&1&x&2\\5&3&1&x\end{array}\right]}\)
wyznaczyc wspolczynnik przy x^2
Chodzi o wyznacznik koledze, nie?Warto o tym napisac , nie? Co to jest wyznacznik kolego?
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kielce
- Podziękował: 29 razy
wyznaczyc wspolczynnik przy x^2
W treści zadania, nie ma nic o wyznaczniku, jakby było to bym o tym napisał. Wrzuciłem zadanie na forum bo nie bardzo umiem zinterpretowac polecenie, i dlatego proszę o małą pomoc.
wyznaczyc wspolczynnik przy x^2
Bez wyznacznika zadanie jest bez sensu. Sprawdz z jakiego dzialu jest to zadanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kielce
- Podziękował: 29 razy
wyznaczyc wspolczynnik przy x^2
Zadanie to wzięte jest z zestawu zadaniowego o wyznacznikach, więc pewnie masz rację. Czyli po prostu chodzi o wyznaczenie wyznacznika w zależności od x i znalezienie współczynnika przy tymże x-ie??
wyznaczyc wspolczynnik przy x^2
Nie. Szukasz wyznacznika- wyznacznikiem jest wielomian - znajdujesz wspolczynnik stojacy przy \(\displaystyle{ x^{2}}\)-koniec.
Mozna to zrobic na dwa sposoby. Zgadnij jakie.
Mozna to zrobic na dwa sposoby. Zgadnij jakie.
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kielce
- Podziękował: 29 razy
wyznaczyc wspolczynnik przy x^2
Jedyne co jestem w stanie zgadnąc to to, że twórcy zadania raczej nie chodziło o wyznaczenie wyznacznika "na piechotę", bo to raczej zbyt czasochłonne. Ale nie jestem pewny czy czasem na ćwiczeniach nie liczyliśmy tego jakoś z def. wyznacznika, kurcze nie pamiętam. Jeśli jednak ty orientujesz się jak można to zrobić ,to prosiłbym cię o pomoc. pzdr
wyznaczyc wspolczynnik przy x^2
No z definicji. Wystarczy zastosować definicje. Dlatego w pierwszym poscie sie zapytalem czy znasz tę definicje. Pamietaj ze nie chodzi nam o caly wyznacznik
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kielce
- Podziękował: 29 razy
wyznaczyc wspolczynnik przy x^2
dzięki, później spróbuję, jak będę miał z tym problem to się jeszcze odezwę. pzdr
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
wyznaczyc wspolczynnik przy x^2
Do obliczania wyznacznika proponuję
metodę eliminacji Gaussa albo
metodę rozkładu LU
Metoda rozkładu LU
\(\displaystyle{ LU=PA}\)
L-macierz dolnotrójkątna
U-macierz górno trójkątna
P-macierz permutacji (obrazuje przestawienia wierszy, jest potrzebna do ustalenia znaku wyznacznika)
Na podstawie wzoru na mnożenie macierzy układamy układ równań który łatwo można rozwiązać
metodą podstawiania.
W obydwu matodach wyznacznik jest iloczynem elementów na głównej przekątnej
@Miodzio jaką definicję masz na myśli permutacyjną czy rozwinięcie Laplace'a
metodę eliminacji Gaussa albo
metodę rozkładu LU
Metoda rozkładu LU
\(\displaystyle{ LU=PA}\)
L-macierz dolnotrójkątna
U-macierz górno trójkątna
P-macierz permutacji (obrazuje przestawienia wierszy, jest potrzebna do ustalenia znaku wyznacznika)
Na podstawie wzoru na mnożenie macierzy układamy układ równań który łatwo można rozwiązać
metodą podstawiania.
W obydwu matodach wyznacznik jest iloczynem elementów na głównej przekątnej
@Miodzio jaką definicję masz na myśli permutacyjną czy rozwinięcie Laplace'a
wyznaczyc wspolczynnik przy x^2
Permutacyjna oczywiscie. Wtedy to na palcach mozna policzyc ten wspolczynnik
wyznaczyc wspolczynnik przy x^2
Mam nadzieję że po pomocy kolegów poradziłeś sobie z obliczeniami.
Do celów weryfikacji wyznacznik dla tej macierzy:
\(\displaystyle{ \left| \left[\begin{array}{cccc}x&1&2&3\\1&x&3&2\\3&1&x&2\\5&3&1&x\end{array}\right] \right| = x^{4}-33x^{2}+ 79x - 69}\)
więc współczynnik przy \(\displaystyle{ x^{2}}\) już masz ...
Do celów weryfikacji wyznacznik dla tej macierzy:
\(\displaystyle{ \left| \left[\begin{array}{cccc}x&1&2&3\\1&x&3&2\\3&1&x&2\\5&3&1&x\end{array}\right] \right| = x^{4}-33x^{2}+ 79x - 69}\)
więc współczynnik przy \(\displaystyle{ x^{2}}\) już masz ...
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
wyznaczyc wspolczynnik przy x^2
Metoda permutacyjna jest nieefektywna podobnie jak indukcyjne rozwinięciemiodzio1988 pisze:Permutacyjna oczywiscie. Wtedy to na palcach mozna policzyc ten wspolczynnik
Laplace'a ponieważ do obliczenia parzystości permutacji potrzeba
\(\displaystyle{ O \left( n^2\right)}\) operacji
a do wygenerowania wszystkich permutacji potrzeba
\(\displaystyle{ O \left(n! \right)}\) operacji
A zarówno metoda eliminacji Gaussa jak i metoda rozkładu LU
potrzebują \(\displaystyle{ O \left( n^3\right)}\) operacji
wyznaczyc wspolczynnik przy x^2
Nie potrzeba nam kolego wszystkich permutacji
bo nie chodzi o wyliczenie wyznacznika ale o wposlczynnik przy \(\displaystyle{ x^{2}}\)
wtedy bedziemy mieli tylko 4-5 permutacji
sprawdz.
bo nie chodzi o wyliczenie wyznacznika ale o wposlczynnik przy \(\displaystyle{ x^{2}}\)
wtedy bedziemy mieli tylko 4-5 permutacji
sprawdz.
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kielce
- Podziękował: 29 razy
wyznaczyc wspolczynnik przy x^2
Chyba jednak miodzio1988, ma tu rację. Na zajęciach chyba właśnie tak robiliśmy, z resztą na chłopski rozum, rzeczywiście nie trzeba będzie liczyc wszystkich permutacji, tylko te gdzie wystąpi x^2. Dzięki wam wszystkim za pomoc i pozdrawiam..