Przekształcenia liniowe
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 25 lis 2008, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mielec/Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Przekształcenia liniowe
Niech V będzie przestrzenią liniową, a U jej podprzestrzenią. Pokaż, że istnieją przekształcenia liniowe L i M przestrzeni V w siebie takie, że U jest jądrem L oraz U jest obrazem M.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Przekształcenia liniowe
Niech B będzie bazą podprzestrzeni U. Wtedy tę bazę można uzupełnić do bazy A całej przestrzeni V (czyli tak wybrać bazę A, żeby \(\displaystyle{ B\subseteq A}\))
No i teraz już łatwo zdefiniować odpowiednie przekształcenia L i M - wystarczy podać ich wartości na wektorach bazowych \(\displaystyle{ a_j}\) bazy A
\(\displaystyle{ L(a_j)=\begin{cases} 0\quad a_j\in B\\ a_j\quad a_j\in A\setminus B\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ M(a_j)=\begin{cases} a_j\quad a_j\in B\\ 0\quad a_j\in A\setminus B\end{cases}}\)
Pozdrawiam.
No i teraz już łatwo zdefiniować odpowiednie przekształcenia L i M - wystarczy podać ich wartości na wektorach bazowych \(\displaystyle{ a_j}\) bazy A
\(\displaystyle{ L(a_j)=\begin{cases} 0\quad a_j\in B\\ a_j\quad a_j\in A\setminus B\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ M(a_j)=\begin{cases} a_j\quad a_j\in B\\ 0\quad a_j\in A\setminus B\end{cases}}\)
Pozdrawiam.