Przekształcenia liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
DDDanonek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 25 kwie 2009, o 21:08
Płeć: Mężczyzna

Przekształcenia liniowe

Post autor: DDDanonek »

Sprawdz,czy przekształcenie jest przekształceniem liniowym.
L:\(\displaystyle{ R_{2}}\)[x] \(\displaystyle{ \rightarrow}\)R[x]
(Lp)(x)=\(\displaystyle{ \int_{0}^{x}}\)p(t)p'(t)dt
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Przekształcenia liniowe

Post autor: BettyBoo »

Jak widać liniowe to nie jest, bo jeśli weźmiemy np p(x)=x, to

\(\displaystyle{ L(3p(x))=\int_{0}^{x}3t\cdot 3dt=\frac{9}{2}x^2}\)


\(\displaystyle{ L(p(x))=\int_{0}^{x}t dt=\frac{1}{2}x^2}\),


a zatem \(\displaystyle{ L(3p(x))\neq 3L(p(x))}\)

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ