Próbowałem już odejmować i dodawać od różnych wierszów i kolumn żeby doprowadzić do zer w kolumnie lub wierszu, ale zawsze mi jakaś inna liczba zostaje. Prosiłbym o rozpisanie, albo powiedzenie co od czego odejmować w poszczególnych krokach (który wiesz, która kolumna od której itp.).
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&1&2&3 \\ 3&2&1&2 \\ 1 & 3 & 2 & 1 \end{bmatrix}}\)
Rząd macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Rząd macierzy
\(\displaystyle{ rz\begin{bmatrix} 2&1&2&3 \\ 3&2&1&2 \\ 1 & 3 & 2 & 1 \end{bmatrix}=W_1-2W_2,\ W_3-2W_2=rz\begin{bmatrix} -4&-3&0&-1 \\ 3&2&1&2 \\ -5 & -1 & 0 & -3 \end{bmatrix}=}\)
\(\displaystyle{ 1+rz\begin{bmatrix} -4&-3&-1 \\ -5 & -1 & -3 \end{bmatrix}=3}\) bo wiersze są nieproporcjonalne.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ 1+rz\begin{bmatrix} -4&-3&-1 \\ -5 & -1 & -3 \end{bmatrix}=3}\) bo wiersze są nieproporcjonalne.
Pozdrawiam.