macierz odwrotna

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
franek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 28 lut 2009, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 110 razy

macierz odwrotna

Post autor: franek89 »

Mam wyznaczyć macierz odwrotną przy użyciu operacji elementarnych.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\1&2&3\\0&1&1\end{array}\right]}\)
Wyznaczyłem:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&-1\\1&-1&2\\-1&1&-1\end{array}\right]}\)
ale zrobiłem to tylko na wierszach... a czy można na kolumnach w tym przypadku? i jak to się ma do macierzy jednostkowej dopisanej obok?
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

macierz odwrotna

Post autor: agulka1987 »

Jeżeli liczysz macierz odwrotną przy uzyciu rozszerzenia jej o macierz jednostkowa to operacje elementarne wykonyjesz tylko i wyłacznie na wierszach
ODPOWIEDZ