para liczb o różnych znakach

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
celia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 725
Rejestracja: 1 lut 2009, o 19:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 238 razy

para liczb o różnych znakach

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc:

Dla jakich wartości parametru k rozwiązaniem układyu równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=2k \\ x-2y=3-k \end{cases}}\)

jest para liczb o różnych znakach.

\(\displaystyle{ W=-3}\)

\(\displaystyle{ W _{x} =-3k-3}\)

\(\displaystyle{ W _{y} =3-3k}\)

\(\displaystyle{ x=k+1}\)

\(\displaystyle{ y=k-1}\)

i teraz nie wiem czy robię dobrze:

\(\displaystyle{ \begin{cases} k+1>0 \\ k-1<0 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} k>-1 \\ k<1 \end{cases}}\)

lub

\(\displaystyle{ \begin{cases} k+1<0 \\ k-1>0 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} k<-1 \\ k>1 \end{cases}}\)

bo w odpowiedziach jest takie rozwiazanie:

\(\displaystyle{ k \in (-1,1)}\)

dziękuję-- 20 kwi 2009, o 12:47 --np:

szukam miejsc zerowych

\(\displaystyle{ x=-1}\)
\(\displaystyle{ x=1}\)

zaznaczam na osi liczbowej punkty: -1 i 1

ale z parabolą nie bardzo pojmuję?
Awatar użytkownika
bzyk12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 327
Rejestracja: 18 lut 2009, o 12:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oświęcim/Wawa
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 43 razy

para liczb o różnych znakach

Post autor: bzyk12 »

po prostu:
\(\displaystyle{ (k+1)(k-1)<0}\)
\(\displaystyle{ k \in (-1,1)}\)
ODPOWIEDZ