Macierz odwortna z Calley'a Hamiltona

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
marsoft
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 17 kwie 2005, o 10:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 3 razy

Macierz odwortna z Calley'a Hamiltona

Post autor: marsoft »

Mam problem z tą macierzą
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}i&1\\i&(i+1)\end{array}\right]}\)

Licze z niej równanie charakterystyczne: tj. \(\displaystyle{ \alpha^2-\alpha-1+i-2i\alpha}\) no i teraz mam problem.... bo gdyby to był wielomian rzeczywisty to się podstawia za alpha A natomiast za wyraz wolny macierz jednostkową I po czym wszystko wymnaża prze macierz odwrotną A^-1 w celu uzyskania równania z którego byśmy uzyskali A^-1=..... i wyliczyli macierz odwrotną. Problem mam jak tu jest z wielomianem zespolonym?


thx Może znacie jakieś stronki z dobrą teoria na temat tw. Calley'a Hamiltona?

[ Dodano: Pon Lut 13, 2006 5:47 pm ]
sam sobie banie wkręciłem. Źle obliczyłem macierz charakterstyczną :)

No ale napiszę jak i co:
\(\displaystyle{ \alpha^2-\alpha(1+2i)=1}\)

\(\displaystyle{ A^2-AI(1+2i)=I /A^{-1}}\)

\(\displaystyle{ A^{-1}=A-I(1+2i)}\)

\(\displaystyle{ A^{-1}=\left[\begin{array}{cc}i&1\\i&(i+1)\end{array}\right] - \left[\begin{array}{cc}(1+2i)&o\\0&(1+2i)\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ A^{-1}=\left[\begin{array}{cc}-(1+i)i&1\\i&-i\end{array}\right]}\)

sprawdźcie, ale chyba dobrze :)
CPUNek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 14 lut 2006, o 14:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z porodówki
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Macierz odwortna z Calley'a Hamiltona

Post autor: CPUNek »

Widze że nie tylko ja tu jestem z PPz !!!

[ Dodano: Sro Lut 15, 2006 1:25 am ]
ale jak obliczyłeś ta macierz???

|(i- λ ) 1|
| i (i+1)- λ |
tak podstawiłeś jak jest tu ...czy inaczej
ODPOWIEDZ