1) Rozważamy przestrzeń wektorową złożoną z n-elementowych kolumn
liczbowych. Proszę pokazać, że jest to przestrzeń n-wymiarowa
2)Sprawdzić, czy podane wektory są bazami w odpowiednich przestrzeniach:
a)\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1\\1\\1\end{bmatrix}}\), \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1\\-1\\1\end{bmatrix}}\), \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1\\1\\-1\end{bmatrix}}\)
b)\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2\\-1\\3\\8\end{bmatrix}}\), \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1\\1\\0\\3\end{bmatrix}}\), \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1\\0\\0\\0\end{bmatrix}}\)
3)W przestrzeni 3-liczbowych kolumn wybrano trójkę wektorów:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1\\2\\-3\end{bmatrix}}\), \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0\\1\\2\end{bmatrix}}\), \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1\\0\\4\end{bmatrix}}\)
Proszę sprawdzić, że jest to baza i znależć współczynniki rozkładu wektora \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2\\-1\\3\end{bmatrix}}\) w tej bazie.
4)Proszę znaleźć wymiar powłoki liniowej napiętej na wektorach:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1\\-1\\3\\3\end{bmatrix}}\),\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1\\1\\2\\-1\end{bmatrix}}\), \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1\\-3\\4\\7\end{bmatrix}}\)
5) Czy zestaw czterech trójliczbowych kolumn może być bazą?
Bardzo proszę o pomoc.
Wektory - kilka zadań
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Wektory - kilka zadań
1) fakt, że przestrzeń jest n-wymiarowa wynika z tego, że jej bazą jest np układ kanoniczny - składa się z kolumn, które mają dokładnie na jednym miejscu 1, a na pozostałych zera. Są one liniowo niezależne (po wpisaniu do macierzy tworzą macierz jednostkową, której wyznacznik jest różny od zera), więc tworzą bazę. Jest ich n, zatem mamy bazę n-elementową , zatem wymiarem przestrzeni jest n
2) a) wpisujesz te wektory do macierzy i liczysz wyznacznik; jeśli jest różny od zera to układ tworzy bazę; b) nie jest to baza bo układ ma za mało wektorów - na podstawie zad1 powinno ich być 4.
3) tworzysz z tych wektorów macierz i sprawdzasz wyznacznik. jeśli jest różny od zera to jest to baza; współrzędne podanego wektora w podanej bazie to rozwiązanie układu równań AX=B, gdzie A jest macierzą zrobioną z tych wektorów (wektory mają być kolejnymi kolumnami tej macierzy), a B to podany wektor, dla którego szukasz współrzędnych
4) wymiar powłoki to rząd macierzy "zrobionej" z tych wektorów
5) nie; przestrzeń do której należą te wektory ma wymiar 3 (na podstawie zad1), a to oznacza, że maksymalnie można wybrać 3 wektory liniowo niezależne. zatem każdy układ o większej ilości wektorów składa się z wektorów liniowo zależnych, czyli nie może być bazą.
Pozdrawiam.
PS Trochę tu dziwne nazewnictwo jest - jak sądzę chodzi o wektory n-wymiarowe po prostu? To co pisałam powyżej jest prawdą przy założeniu, że dodawanie wektorów i mnożenie wektora przez liczbę definiuje się standardowo po współrzędnych.
2) a) wpisujesz te wektory do macierzy i liczysz wyznacznik; jeśli jest różny od zera to układ tworzy bazę; b) nie jest to baza bo układ ma za mało wektorów - na podstawie zad1 powinno ich być 4.
3) tworzysz z tych wektorów macierz i sprawdzasz wyznacznik. jeśli jest różny od zera to jest to baza; współrzędne podanego wektora w podanej bazie to rozwiązanie układu równań AX=B, gdzie A jest macierzą zrobioną z tych wektorów (wektory mają być kolejnymi kolumnami tej macierzy), a B to podany wektor, dla którego szukasz współrzędnych
4) wymiar powłoki to rząd macierzy "zrobionej" z tych wektorów
5) nie; przestrzeń do której należą te wektory ma wymiar 3 (na podstawie zad1), a to oznacza, że maksymalnie można wybrać 3 wektory liniowo niezależne. zatem każdy układ o większej ilości wektorów składa się z wektorów liniowo zależnych, czyli nie może być bazą.
Pozdrawiam.
PS Trochę tu dziwne nazewnictwo jest - jak sądzę chodzi o wektory n-wymiarowe po prostu? To co pisałam powyżej jest prawdą przy założeniu, że dodawanie wektorów i mnożenie wektora przez liczbę definiuje się standardowo po współrzędnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 171
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3 razy
Wektory - kilka zadań
Tak, chodzi o wektory n-wymiarowe.
Wielkie dzięki
Jeszcze z 2 zadaniami mam problem:
6)W trojwymiarowej przestrzeni wektorowej nad ciałem liczb rzeczywistych wybrano bazę złożoną z wektorów e1, e2, e3. Jakie kolumny odpowiadają wektorom e1, e2, e3 w tej bazie?
7)Proszę pokazać, że zbiór macierzy zespolonych kwadratowych 2x2 może być traktowany jako czterowymiarowa przestrzeń nad ciałem liczb zespolonych lub ośmiowyrazowa przestrzeń nad ciałem liczb rzeczywistych.
Wielkie dzięki
Jeszcze z 2 zadaniami mam problem:
6)W trojwymiarowej przestrzeni wektorowej nad ciałem liczb rzeczywistych wybrano bazę złożoną z wektorów e1, e2, e3. Jakie kolumny odpowiadają wektorom e1, e2, e3 w tej bazie?
7)Proszę pokazać, że zbiór macierzy zespolonych kwadratowych 2x2 może być traktowany jako czterowymiarowa przestrzeń nad ciałem liczb zespolonych lub ośmiowyrazowa przestrzeń nad ciałem liczb rzeczywistych.
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2009, o 13:04 przez Watari, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Wektory - kilka zadań
6) nie do końca rozumiem, co poeta miał na myśli tutaj. chodzi o współrzędne wektorów e1,e2,e3? bo jeśli tak, to np e1 ma współrzędne (1,0,0) (dlatego, że e1=1e1+0e2+0e3, a współrzędne wektora x w bazie to współczynniki kombinacji liniowej wektorów bazowych, która daje w wyniku x), więc wektor e1 w bazie (e1,e2,e3) ma postać [1,0,0]^T.
7) trzeba pokazać, że przestrzeni są izomorficzne, czyli że istnieje izomorfizm jednej przestrzeni na drugą - tzn takie przekształcenie f jednej przestrzeni na drugą, które jest bijekcją (odwzorowaniem różnowartościowym i "na") oraz homomorfizmem (tzn zachowuje działania, czyli f(a+b)=f(a)+f(b) i f(ta)=tf(a), gdzie a,b sa wektorami a t jest skalarem)
W przypadku przestrzeni macierzy zespolonych wystarczy wziąć standardową przestrzeń wektorów zespolonych (ze zwykłymi działaniami dodawania i mnożenia przez liczbę); wtedy przekształcenie jest dość oczywiste: dla dowolnych liczb zespolonych a,b,c,d definiujemy: \(\displaystyle{ f\begin{bmatrix}a&b\\ c&d\end{bmatrix}=[a,b,c,d]}\) . Ze względu na definicje działań w obu przestrzeniach oczywiste jest, że to homomorfizm i bijekcja, a więc jest to izomorfizm. Druga część wynika z tego, że przestrzeń zespolona n wymiarowa może być traktowana jak 2n-wymiarowa przestrzeń rzeczywista.
Pozdrawiam.
7) trzeba pokazać, że przestrzeni są izomorficzne, czyli że istnieje izomorfizm jednej przestrzeni na drugą - tzn takie przekształcenie f jednej przestrzeni na drugą, które jest bijekcją (odwzorowaniem różnowartościowym i "na") oraz homomorfizmem (tzn zachowuje działania, czyli f(a+b)=f(a)+f(b) i f(ta)=tf(a), gdzie a,b sa wektorami a t jest skalarem)
W przypadku przestrzeni macierzy zespolonych wystarczy wziąć standardową przestrzeń wektorów zespolonych (ze zwykłymi działaniami dodawania i mnożenia przez liczbę); wtedy przekształcenie jest dość oczywiste: dla dowolnych liczb zespolonych a,b,c,d definiujemy: \(\displaystyle{ f\begin{bmatrix}a&b\\ c&d\end{bmatrix}=[a,b,c,d]}\) . Ze względu na definicje działań w obu przestrzeniach oczywiste jest, że to homomorfizm i bijekcja, a więc jest to izomorfizm. Druga część wynika z tego, że przestrzeń zespolona n wymiarowa może być traktowana jak 2n-wymiarowa przestrzeń rzeczywista.
Pozdrawiam.